Σε απολογία για κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Σε απολογία για κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει ο κλοιός της Δικαιοσύνης γύρω από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund QCM, η οποία αποκάλυψε ένα δίχως προηγούμενο «μαγείρεμα» των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie. Χθες, έλαβαν κλήση σε απολογία για το επιχειρηματικό σκάνδαλο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμη 27 κατηγορούμενοι. Ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης εμφανίστηκαν στην 35η ανακρίτρια και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν, με τις απολογίες τους να έχουν οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιποι αναμένεται να απολογηθούν τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ δύο κατηγορούμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση της ανακρίτριας. Πρόκειται για το άλλοτε δεξί χέρι της οικογένειας και πρώην υπεύθυνο των οικονομικών στη θυγατρική του ομίλου στην Ασία και τον Κινέζο επικεφαλής της στην Ασία. Αμφότεροι κινδυνεύουν με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος τους, εάν δεν εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες ενώπιον της ανακρίτριας.

Η ανακρίτρια προσωποποίησε κατηγορίες εις βάρος και άλλων προσώπων, πλην εκείνων που είχαν διωχθεί ποινικά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, με τον αριθμό των κατηγορουμένων να έχει πλέον φτάσει τους 30, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα απολογηθούν για πέντε κακουργήματα, δηλαδή για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χειραγώγηση μετοχών.

Πάντως, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης συνοδεύτηκε με αργούς ρυθμούς, καθώς η κλήση σε απολογία έρχεται ύστερα από ενάμιση χρόνο από την άσκηση της πρώτης ποινικής δίωξης, οπότε είχε ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα της έρευνας από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Οσον αφορά την επόμενη μέρα της Folli Follie, της οποίας η νέα διοίκηση τοποθετήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον περασμένο Φεβρουάριο, ο μήνας εκτιμάται ότι θα έχει εξελίξεις για την εταιρεία. Και αυτό επειδή αναμένεται να κατατεθεί στη Δικαιοσύνη προς επικύρωση η συμφωνία εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106 β΄ και δ΄ του πτωχευτικού κώδικα, αν και δεν αποκλείεται, λόγω του μεγάλου όγκου εργασιών που απαιτείται, η διαδικασία αυτή να λάβει χώρα τον Αύγουστο. Χθες, η Folli Follie ανακοίνωσε πως ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οι οποίες ετέθησαν στη διάθεση της PricewaterhouseCoopers για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου.

Λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος, η εταιρεία δημοσιοποίησε τα μεγέθη του 2018, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί από την PwC. Βάσει αυτών, η εταιρεία κατέγραψε ζημίες μετά φόρων της τάξεως των 218 εκατ. ευρώ από 136 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ οι συνολικές ζημίες χρήσης που δεν θα ταξινομηθούν στην κατάσταση συνολικού εισοδήματος τις επόμενες περιόδους αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ.

Κατά τη χρήση του 2018, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 297 εκατ. ευρώ από 359 εκατ. ευρώ το 2017, το ποσοστό μεικτών κερδών ανήλθε σε 53,8%, ενώ οι λειτουργικές ζημίες διαμορφώθηκαν σε 156 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ το 2017.

Οσον αφορά την υπόθεση της ανάκτησης από τη Folli Follie αριθμού πολυτελών οχημάτων που ιδιοχρησιμοποιεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου, παραμένει σε εκκρεμότητα η επιστροφή ακόμη τεσσάρων οχημάτων, που είναι τα πιο ακριβά από συνολικά εννέα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μία Jaguar, δύο Range Rover και μία BMW σειρά 7. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή