Προσφυγές κατά της απόσπασης αρχαίων από σταθμό Βενιζέλου

Προσφυγές κατά της απόσπασης αρχαίων από σταθμό Βενιζέλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή ενάντια στην απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Τα δύο σωματεία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία (επαν)εγκρίθηκε το αίτημα της «Αττικό Μετρό». Δεν ζήτησαν, ωστόσο, τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, καθώς σε αυτή τη φάση δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι σχετικές μελέτες.

Πολύ συνοπτικά, η υπόθεση έχει ως εξής: Οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2012. Η «Αττικό Μετρό» αρχικά αποφάσισε να αποσπάσει και να επανατοποθετήσει το σύνολο των ευρημάτων, όμως σταμάτησε το 2013 έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς δεν είχαν εκπονηθεί οι απαραίτητες τεχνικές και επιστημονικές μελέτες. Ακολούθως, στις αρχές του 2014, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης και το ίδιο έτος την απόσπαση ενέκρινε και το υπουργείο Πολιτισμού. Το 2016 το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές ενάντια στην απόσπαση, εκτιμώντας ότι η διοίκηση είχε διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Στο μεταξύ, το 2015 το θέμα επανεισήχθη στο ΚΑΣ, που γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση τους. Το 2016 η «Αττικό Μετρό» και το 2017 το ΥΠΠΟ ενέκριναν επί της αρχής τον νέο σχεδιασμό. Ομως, το 2019 η υπόθεση ξαναπήγε στο ΚΑΣ και μετά τη θετική γνωμοδότησή του το ΥΠΠΟ ενέκρινε την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

«Η ανασκαφή έφερε στο φως ένα μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημειακό σύνολο της ύστερης αρχαιότητας και της πρωτοβυζαντινής εποχής, που αποκαλύπτει όχι μόνον τη διάρθρωση του δημοσίου χώρου της Θεσσαλονίκης, αλλά και των βυζαντινών πόλεων εν γένει. Η μοναδικότητά του έγκειται στο μέγεθος της ενιαίας σωζόμενης έκτασης, στον υψηλό βαθμό διατήρησης και στη μνημειακότητα της κλίμακας και του αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υφίστανται αντίστοιχα ευρήματα για την οργάνωση του χώρου ούτε στην ίδια την Κωνσταντινούπολη ούτε σε άλλες μικρότερες βυζαντινές πόλεις. Διότι η συνεχής κατοίκησή τους ανά τους αιώνες είτε έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές είτε δεν αφήνει περιθώρια για ανασκαφές», αναφέρουν στην προσφυγή τους η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Οπως υποστηρίζουν, η μετακίνηση των ευρημάτων «πλήττει ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα και την αυθεντικότητά τους».

«Και σήμερα βλέπουμε πάλι το ίδιο έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη  ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92% με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους», σχολίασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή