Μειώνει το κόστος της αποπληρωμής του χρέους του ο όμιλος Τιτάν

Μειώνει το κόστος της αποπληρωμής του χρέους του ο όμιλος Τιτάν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση του χρηματοπιστωτικού του κόστους και του συνολικού του δανεισμού προχωράει ο όμιλος Τιτάν, εκμεταλλευόμενος τη θετική συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο όμιλος εξασφάλισε, μέσω της Titan Global Finance, θυγατρικής της Titan Cement International, την άντληση 250 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης ενός νέου ομολόγου επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 2,75%.

Στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν κατ’ αρχάς η πρόωρη αποπληρωμή παλιότερου ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκδοθεί το 2016 με επιτόκιο 3,5%. Ειδικότερα, από τα έσοδα της νέας έκδοσης, 150 εκατ. ευρώ επρόκειτο να διοχετευθούν για τον σκοπό αυτό, ενώ επιπλέον 90 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονταν για τη μείωση του υφιστάμενου δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων. Εντέλει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου, την πρόταση εξαγοράς έκαναν δεκτή κάτοχοι ομολογιών συνολικής αξίας 109,34 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 287,8 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το υπόλοιπο των υφιστάμενων ομολογιών θα ανέρχεται πλέον σε 178,45 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα σχεδόν 130 εκατ. ευρώ των εσόδων της έκδοσης των 250 εκατ. ευρώ, πρόκειται να διοχετευθούν για τη μείωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό, δηλαδή τη μείωση του χρηματοπιστωτικού κόστους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση έχει λάβει και άλλα μέτρα «θωράκισης» του ομίλου, αρχής γενομένης από την αναστολή του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και μέσω της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες γραμμές πίστωσης, που είχε στη διάθεσή του ο «Τιτάν». Σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους διαδραμάτισε και η μείωση των τιμών του πετρελαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ήταν ηπιότερες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 5,5%, σε 97,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χάρη στο χαμηλότερο κόστος καυσίμων. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 9,1%, σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή