Απεριόριστα data, η νέα τάση στην κινητή

Απεριόριστα data, η νέα τάση στην κινητή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγαθό πρώτης ανάγκης τείνουν να μετατραπούν τα δεδομένα (data) ύστερα από την πολύμηνη παραμονή στο σπίτι λόγω COVID-19, αλλά κυρίως επειδή η καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών έχει ως επίκεντρο το κινητό τηλέφωνο. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά το άνοιγμα της οικονομίας, προσέφεραν στους χρήστες τους δωρεάν δεδομένα, χρόνο ομιλίας και μηνύματα (sms). Το γεγονός αυτό, η εξοικείωση των χρηστών με τις προσφορές και κυρίως το… αίτημα για φθηνότερες χρεώσεις στα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν δρόμο ωσότου συγκλίνουν με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έχουν οδηγήσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την Cosmote, τη Vodafone και τη Wind να προσφέρουν ακόμη πιο ελκυστικά προγράμματα. Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, η στροφή στην παροχή απεριόριστων δεδομένων κινητής θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, όσο προχωρούν οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα. Η έλευση της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, σταδιακά από τα επόμενα χρόνια, υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει τόσο τον όγκο όσο και την ταχύτητα των δεδομένων. Τι προσφέρουν όμως, οι εταιρείες; 

Το περασμένο Σάββατο η Cosmote ξεκίνησε την εμπορική διάθεση του προγράμματος συμβολαίου «Gigamax Unlimited», το οποίο προσφέρει απεριόριστα δεδομένα κινητής, ενώ ο χρόνος ομιλίας και τα μηνύματα αυξάνονται ανάλογα με την αξία του συμβολαίου. Με 55 ευρώ τον μήνα, δηλαδή, παρέχεται απεριόριστος χρόνος ομιλίας προς κινητά Cosmote, 300 λεπτά προς άλλα δίκτυα, 100 λεπτά με το πρόγραμμα Cosmote One και 300 sms προς όλα τα δίκτυα. Οι παροχές αυτές διπλασιάζονται με 65 ευρώ, ενώ με 70 ευρώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός –ο χρόνος ομιλίας αφορά και δίκτυα Ε.Ε. εκτός από εθνικά– πλην των sms που διαμορφώνονται έως 2.000. Επίσης, η εταιρεία προσφέρει παραμετροποιήσιμα προγράμματα, ο χρήστης δηλαδή επιλέγει τον χρόνο ομιλίας, το μέγεθος των δεδομένων κ.τ.λ., με τιμές που ξεκινούν από 25 ευρώ. Η Cosmote αναφέρει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των πακέτων της είναι ότι δεν υπάρχει «κόφτης», δηλαδή δεν προβλέπεται όριο ταχύτητας, αφότου ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο χρήσης. 

Πριν από περίπου ένα μήνα η Vodafone λάνσαρε το δικό της τριπλό μπουκέτο προγραμμάτων, το οποίο ως προς τη χρήση των δεδομένων επικεντρώνεται στις συνήθειες του χρήστη. Συγκεκριμένα, προς 55  και 65 ευρώ, ανά μήνα, η εταιρεία προσφέρει απεριόριστα data με ταχύτητα έως 2 Mbps και 10 Mbps, αντίστοιχα, με κοινό παρονομαστή των δύο αυτών προγραμμάτων να είναι οι απεριόριστες κλήσεις και sms προς εθνικά δίκτυα, όπως και 35 GB για roaming (περιαγωγή) στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, δεν προβλέπεται όριο ταχύτητας για το πρόγραμμα Giga Unlimited Ultra, που κοστολογείται προς 69,90 ευρώ, παρέχει απεριόριστο χρόνο ομιλίας, αριθμό μηνυμάτων και δεδομένων (και για roaming στην Ε.Ε.) και απευθύνεται σε όσους πραγματοποιούν συχνά downloading ή καλούν συχνά σε χώρες της Ε.Ε.

Σχετικά με τον τρίτο πόλο των τηλεπικοινωνιών, τη Wind, αυτή προσφέρει το πρόγραμμα W Unlimited GB που διατίθεται προς 44,90 ευρώ τον μήνα, περιλαμβάνοντας 3.000 λεπτά ομιλίας, 3.000 sms και απεριόριστα δεδομένα. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση 15 GB σε πλήρη ταχύτητα εντός Ελλάδος, η ταχύτητα μειώνεται έως και 384 Kbps.

Σημειώνεται ότι για όλα τα προγράμματα προβλέπεται διετής δέσμευση, ενώ οι τιμές συμβολαίου συνήθως είναι έως 30% χαμηλότερες, συγκριτικά με όσες αναγράφονται στον τιμοκατάλογο των εταιρειών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή