Καθαρά κέρδη 19,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Καθαρά κέρδη 19,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και υποχώρηση των καθαρών κερδών, ολοκληρώθηκε το φετινό πρώτο τρίμηνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, κυρίως αιολικών πάρκων, ο κύκλος εργασιών των πρώτων τριών μηνών ενισχύθηκε κατά 7,5% σε 89 εκατ. ευρώ, από 82,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 76,2 εκατ. ευρώ, από 65,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας άνοδο κατά 17%.

Αντιθέτως, μειωμένα σε 8,9 εκατ. ευρώ, από 10,5 εκατ. ευρώ, ήταν τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Οσον αφορά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, καταγράφηκε πτώση κατά 18,5%, σε 19,6 εκατ. ευρώ, από 24,1 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των δαπανών του επενδυτικού προγράμματος. Στον αντίποδα, τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 13,7%, σε 61,3 εκατ. ευρώ, από 53,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αντιστοίχως, η καθαρή δανειακή θέση της εταιρείας (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) αυξήθηκε κατά 31 εκατ. ευρώ, σε 747,3 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επενδυτικών δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας αιολικών πάρκων R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε., θυγατρικής της R.F. Energy, η οποία με τη σειρά της είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Στην κατοχή της είναι ένα συγκρότημα 11 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 213 MW, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Εύβοιας. Σε αυτή τη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW.

Στο τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανερχόταν σε 1.390 ΜW. Συγκεκριμένα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην ΝΑ Ευρώπη. Παράλληλα, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή είναι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 550 MW, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο όμιλος λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε Ευρώπη και Αμερική.

Απώτερος στόχος είναι το μέγεθος αυτό να προσεγγίσει τα 2.800 MW εντός των προσεχών πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονηθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, καθώς πρόσφατα εντάχθηκαν σε αυτό επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει, ο τελικός στόχος των 2.800 MW είναι αρκετά πιθανό να επιτευχθεί αρκετά νωρίτερα των πέντε ετών, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2023, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ο επικεφαλής κ. Γ. Περιστέρης είχε σημειώσει ότι τα επόμενα χρόνια είναι εφικτό να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους έως 11 δισ. ευρώ στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα. «Υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξεως των 8,5-9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης τριετίας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή