Προσκλήσεις για πράσινες επενδύσεις σε λιγνιτικούς δήμους

Προσκλήσεις για πράσινες επενδύσεις σε λιγνιτικούς δήμους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Τις δύο πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων, με δικαιούχους τους λιγνιτικούς δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου κατά την προχθεσινή συνεδρίασή του.

 
Η πρώτη πρόσκληση αφορά την υποβολή σχεδίων δράσης για την ενέργεια και το κλίμα και η δεύτερη τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την κυκλική οικονομία.
 
Η συντονιστική επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), υπό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς φορείς του ιδιωτικού τομέα για την υποβολή μη δεσμευτικών επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ. Οπως εξάλλου δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης, σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση προς τους φορείς του δημοσίου τομέα, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
 

Ως προς τη διαδικασία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συντονιστική επιτροπή θα θέτει τις προτάσεις και τα σχέδια υπόψιν της τεχνικής επιτροπής, που θα προχωρεί σε προκαταρκτική αξιολόγησή τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (ωριμότητα έργου, αξιοπιστία του φορέα της επενδυτικής πρότασης, οικονομική βιωσιμότητα επένδυσης, συμβατότητα με το master plan της Δίκαιης Μετάβασης, αναπτυξιακά οφέλη για την εκάστοτε περιοχή κ.λπ.). Τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψιν για την κατάρτιση του ΣΔΑΜ και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027. Η τεχνική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, συμβουλεύει και υποστηρίζει τη συντονιστική επιτροπή ΣΔΑΜ σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στην τελευταία. Συνεργάζεται δε κατά περίπτωση με άλλους κρατικούς φορείς καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με τη συμπλήρωση τυποποιημένου τεχνικού δελτίου πρότασης, το οποίο έχει αναρτηθεί μαζί με τη σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα ΣΔΑΜ (www.sdam.gr). Τα αποτελέσματα της διαδικασίας προαξιολόγησης θα ανακοινώνονται εμπιστευτικά στους οικονομικούς ή και επενδυτικούς φορείς. Mε αφορμή την πρόσκληση για τα πρώτα έργα, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε: «Ο μηχανισμός Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενεργοποιείται.

 
Κι αυτό γίνεται στοχοθετημένα, συντεταγμένα και πάνω από όλα υπεύθυνα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, τρόπο και πόρο. Το πραγματοποιούμε με την προκήρυξη των δύο πρώτων προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, τα οποία εστιάζουν ειδικά στους λιγνιτικούς δήμους της χώρας, στο πλαίσιο τού υπό κατάρτιση Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος 2020-2023. Το πραγματοποιούμε επίσης με την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τόσο για την κατάρτιση του master plan όσο και για την έγκαιρη υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που αναμένεται να εγκριθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση προς τους φορείς του δημοσίου τομέα, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή