Νέα πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στο θετικό κλίμα που επικράτησε στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας μια έτσι κι αλλιώς «κόκκινη» εβδομάδα, αφού δεν βρέθηκε σε θετικό έδαφος ούτε σε μία συνεδρίαση. Ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός, ενώ οι πωλητές συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα blue chips, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη μονίμως στα αρνητικά. Ο αδύναμος τραπεζικός κλάδος, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, συνιστά τον βασικό λόγο του χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την εμφανή διαφοροποίηση πλειάδας άλλων δεικτοβαρών τίτλων.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 632,97 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 629,75 μονάδες και σε πτώση 1,11%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,37 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,73% στις 1.528,83 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,86% και στις 833,55 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Motor Oil (-3,52%), ΕΛΠΕ (-2,74%), Lamda Development (-2,62%), Βιοχάλκο (-2,55%), Jumbo (-2,53%) και Fourlis (-2,44%).
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,95% στις 343,52 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 1,95%, την Alpha Bank στο -1,81%, τη Eurobank στο -1% και την Εθνική Τράπεζα στο +0,86%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 8,76%.
Η Fast Finance επισημαίνει πως παραμένει επιφυλακτική για την πορεία του Χ.Α., τη στιγμή που η ψυχολογία των επενδυτών είναι ευμετάβλητη λόγω και της επανεκτίμησης των αρνητικών επιδράσεων της COVID-19 τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία. Η εγχώρια αγορά, όπως τονίζει, παραμένει στάσιμη και αβαθής, χωρίς όγκους. Ωστόσο, όπως προσθέτει, καθώς αποκοπές των μερισμάτων από δεικτοβαρείς εισηγμένες ολοκληρώνονται –οι οποίες και ασκούν πιέσεις στις μετοχές τους, άρα και στον Γενικό Δείκτη–, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω. Μόνο η έγκαιρη παραμονή πάνω από τις 680-690 μονάδες στον Γενικό Δείκτη θα βοηθήσει στην αλλαγή σκηνικού. Πάντως, το 2020 θα αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο έτος ούτως ή άλλως, όπως γίνεται ήδη φανερό και από τις πρώτες παρουσιάσεις τριμήνων των εισηγμένων.