Σε τρεις φάσεις θα ενημερωθούν οι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε τρεις φάσεις θα ενημερωθούν οι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση στο virtual data room της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που αναμένεται να ανοίξει εντός του Αυγούστου, σε τρεις φάσεις, θα έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ταξινομήσει τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» (non sensitive data), στα οποία θα υπάρχει σχετικά ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Η δεύτερη αφορά τα «ευαίσθητα δεδομένα» (sensitive data), στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ η τρίτη κατηγορία δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και μάλιστα υπό περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η παρουσία πέντε συμβούλων από κάθε υποψήφιο σχήμα για περιορισμένο χρόνο και θα παρέχονται πληροφορίες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «εμπορικά ευαίσθητων δεδομένων». Μάλιστα, οι σύμβουλοι δεν θα μπορούν να μεταφέρουν στον πελάτη τους εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η τιμή πώλησης του αερίου σε συγκεκριμένο καταναλωτή, αλλά θα μπορούν να επαληθεύσουν και να ενημερώσουν τον πελάτη τους για το συνολικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας.

Η όλη διαδικασία, πάντως, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και σκεπτικισμό στην πλευρά των υποψήφιων επενδυτών, που έχει μεταφερθεί και στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν αναμονή της διαδικασίας πρόσβασης στο virtual data room, εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για συμμαχίες ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί το σχήμα ΕΛΠΕ – Εdison, Motor Oil – ΔΕΗ, Μytilineos, Tέρνα, όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία. Στο τέλος της διαδρομής εκτιμάται ότι στον διαγωνισμό θα παραμείνουν τρία διευρυμένα επενδυτικά σχήματα που θα προκύψουν μεταξύ κυρίως των εγχώριων επενδυτών, αφού οι δύο ξένοι φαίνεται να μην ακολουθούν την κούρσα μέχρι το τέλος, τουλάχιστον με βάση το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση έως σήμερα.

«Μάχη» μέχρι τέλους θα δώσουν τόσο τα δύο διυλιστήρια, ΕΛΠΕ και Motor Oil, με τους εταίρους τους, Εdison και ΔΕΗ, αντιστοίχως, όσο και η Mytilineos. Tέρνα και όμιλος Κοπελούζου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές, καθώς συναρτούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του διαγωνισμού με τη δυνατότητα κάποιας σύμπραξης. Αυτό που πρωτίστως καθορίζει τις κινήσεις των εγχώριων ενεργειακών ομίλων στη διαδρομή για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ είναι ο περιορισμός του ρίσκου από τα μακροχρόνια συμβόλαια της εταιρείας που περιέχουν ρήτρες take or pay, γεγονός που σημαίνει διασφάλιση μεγάλων καταναλώσεων. Συγκριτικό πλεονέκτημα με βάση τις καταναλώσεις εξασφάλισαν η Μotor Oil μέσω της συμμαχίας με τη ΔΕΗ, που απορροφά το 50% του αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ στην εσωτερική αγορά, η Μytilineos, που λειτουργεί τη μεγαλύτερη δυναμικότητα θερμικών μονάδων αλλά και το βιομηχανικό συγκρότημα της «Αλουμίνιον», και τα ΕΛΠΕ, που μέσω της Εlpedison λειτουργούν επίσης δύο μεγάλες θερμικές μονάδες. Το ενδιαφέρον της Shell, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποχώρησε από την ελληνική αγορά φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2018 πουλώντας στη ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της (49%) στην ΕΠΑ Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ, συνδέεται κυρίως με τη γεωπολιτική στρατηγική της πολυεθνικής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή