Επτά πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο

Επτά πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 630 μονάδων έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, ρευστοποιώντας πιθανώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που είχαν καταγράψει κατά το ράλι του κλαδικού δείκτη το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν περίπου μήνα, και από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξε ο τραπεζικός δείκτης στα τέλη Μαΐου, έως τα τέλη Ιουνίου, σημειώθηκε άλμα της τάξης του 47%, ανοίγοντας έτσι την όρεξη σε κάποια χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Αν και ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. έμοιαζε να χάνει τις άμυνές του υποχωρώντας έως και τις 623 μονάδες (-1,6%), ωστόσο περίπου στα μέσα της χρηματιστηριακής ημέρας βγήκαν κάποιοι αγοραστές οι οποίοι περιόρισαν τις πιέσεις σε επιλεγμένα blue chips, διασώζοντας έτσι και τον Γενικό Δείκτη από τα χειρότερα αλλά όχι από την έβδομη συνεχή ημέρα απωλειών. Ολα αυτά τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωναν κέρδη άνω του 1%.

Πιο αναλυτικά, o Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 630,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,93 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 1.522,05 μονάδες, ενώ κατά 1,28% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 822,85 μονάδες. Από τα blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (-2,55%), ΕΛΠΕ (-2,11%), ΕΧΑΕ (-1,88%) και ΟΠΑΠ (-1,84%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,07% στις 336,40 μονάδες, με τη μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 2,55%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,27%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,11% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,98%.

Τις 630 μονάδες δοκιμάζει ο Γενικός Δείκτης έπειτα από έξι συνεχόμενες εβδομάδες… σκωτσέζικου ντους για τους επενδυτές, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δοκιμάζει το επίπεδο των 336 μονάδων, τη στιγμή που οι τζίροι παραμένουν καλοκαιρινοί περιμένοντας κάποια αφορμή ή διάσπαση για να ανέβουν, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική αγορά έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με την αντίδραση (V) που έχουν σημειώσει οι ξένες αγορές. Αν και οι αποτιμήσεις σαφώς είναι σε πολύ πιο λογικά επίπεδα, οι επενδυτές παρ’ όλα αυτά δεν είναι πρόθυμοι να τις πληρώσουν και να τις ανεβάσουν. Το Χ.Α. μας έχει συνηθίσει και λόγω της ρηχότητας σε απότομες κινήσεις και τάσεις, όπως σημειώνει.

Εν τω μεταξύ, οι εκδόσεις ομολόγων φαίνεται να στερούν ένα κομμάτι ρευστότητας, με τη Lamda Development να ακολουθεί τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η ΑΜΚ της Epsilon και η εισαγωγή της στην κύρια αγορά καταφέρνοντας να «σηκώσει» 5,5 εκατομμύρια ευρώ. «Παραμένουμε με αυξημένα μετρητά μέχρι να δούμε μία ανοδική λύση, με τους τζίρους να μη βοηθάνε για εύκολες λήψεις αποφάσεων. Οι πιθανότητες να δοκιμαστεί μία αντίδραση από τα επίπεδα αυτά πάντως είναι αυξημένες», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή