ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πράσινο φως από Ε.Ε. για προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, ύψους 1,14 δισ.

Πράσινο φως από Ε.Ε. για προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, ύψους 1,14 δισ.

Τροποποιήσεις προγραμμάτων, ύψους 1,14 δισ. ευρώ –από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού– ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία». Από το ποσό αυτό, περίπου 600 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα).

Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Με τις εν λόγω τροποποιήσεις καθίσταται διαθέσιμο 1,14 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας. «Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε η  επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα. Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει πως η Ελλάδα ανέλαβε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜμΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜμΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜμΕ.