Βραβεία σε 5 ομάδες με καινοτόμες ιδέες

Βραβεία σε 5 ομάδες με καινοτόμες ιδέες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε επιχειρηματικές ομάδες ανακηρύχθηκαν νικητές του έβδομου διαγωνισμού επιχειρηματικού σχεδίου John & Mary Pappajohn που διοργάνωσε πρόσφατα το κέντρο επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki. Πρόκειται για την Igmorino, την Κnifeprint, τη Realchain, την TerraRobotics και την IRIS (bioPix-T).

Οι πέντε ομάδες κατόρθωσαν να διακριθούν στον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος διενεργήθηκε εξ αποστάσεως, με τις ομάδες να παρουσιάζουν διαδικτυακά τις ιδέες τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής. Στον τελικό συμμετείχαν δέκα ομάδες από τις 138 που είχαν υποβάλει αίτηση αρχικά στον διαγωνισμό, προερχόμενες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Κατερίνη, ενώ δύο έργα από αυτά που βραβεύτηκαν ανήκουν στον κλάδο της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση και υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να εξελιχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Επίσης, οι πέντε νικητές κερδίζουν πέντε χρηματικά έπαθλα ύψους 4.000 ευρώ το καθένα, τα οποία προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn.

Ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν είναι η TerraRobotics του Κωνσταντίνου Κανδύλα αλλά και η IRIS (bioPix-T) του δρος Γεωργίου Παπαδάκη. Η πρώτη είναι μία αυτοκινούμενη ρομποτική πλατφόρμα που βοηθά τον αγρότη στις καθημερινές εργασίες στο χωράφι, καθώς συλλέγει πολύτιμα δεδομένα γεωργίας με μεγάλη ακρίβεια, τα οποία μπορούν να αναλυθούν μέσω εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το ηλεκτροκίνητο, αυτόνομο και περιβαλλοντικά φιλικό ρομπότ μπορεί να περιηγηθεί μόνο του στον χώρο της καλλιέργειας και να κάνει εργασίες, αυξάνοντας την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος και μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Το IRIS αποτελεί μία συσκευή για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests σε πραγματικό χρόνο που δημιουργήθηκε με τη χρήση τρισδιάστατης (3D) τεχνολογίας. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία εξαγωγή ποσοτικών πληροφοριών σε ένα ευρύ δυναμικό εύρος βακτηριακού DNA, ιικού RNA και μεταλλάξεων ενός σημείου. Η ανίχνευση μπορεί να συμβεί από γονιδιωματικό DNA ή απευθείας από ακατέργαστα δείγματα (επιχρίσματα, σάλιο και ιστός βιοψίας). Χάρη στο IRIS τα διαγνωστικά tests θα μπορούν να εκτελεστούν όχι μόνο εκτός του παραδοσιακού εργαστηρίου αλλά και σε οποιοδήποτε μέρος και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως στο σπίτι. Η συσκευή είναι φορητή, εύκολη και οικονομικά συμφέρουσα στην κατασκευή της και λειτουργεί μέσω έξυπνου τηλεφώνου ή tablet από οποιονδήποτε χρήστη χωρίς εξειδικευμένη γνώση.

Στις ομάδες που ξεχώρισαν ανήκουν επίσης η Igmorino του δρος Γεωργίου Ναούμ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συσκευή που προωθεί επιλεγόμενο διάλυμα στους ρώθωνες και στις παραρρίνιες κοιλότητες (ιγμόρεια, μετωπιαίους κόλπους, ηθμοειδείς κυψέλες) και καθαρίζει τον ρινοφάρυγγα και τον στοματοφάρυγγα. Στη συσκευή προβλέπεται να προστεθούν και εκχυλίσματα ελληνικών αρωματικών φυτών και διαλύματα φαρμάκων. Είναι εύχρηστη και με απλό, ανώδυνο τρόπο εφαρμόζεται από τον ασθενή, ανακουφίζοντας εντυπωσιακά, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Η Knifeprint, δημιούργημα του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου Καζάκη, είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων σε μαχαιροποιούς, επαγγελματίες και χομπίστες. Με την Knifeprint, ο κάθε μαχαιροποιός μπορεί να κατασκευάσει μαχαίρια αποφεύγοντας τη σχεδίαση σε χαρτί, καθώς και τη χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία μεταφοράς του σχεδίου σε μέταλλο. Τέλος, η Realchain του Γεωργίου Χαριζάνη αποτελεί μία πλατφόρμα που επιδιώκει να εφαρμόσει την τεχνολογία του blockchain στο real estate επιλύοντας έτσι προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηματομεσιτική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή