Επενδυτικά κεφάλαια 15 εκατ. δολ. εξασφάλισε η startup TileDB

Επενδυτικά κεφάλαια 15 εκατ. δολ. εξασφάλισε η startup TileDB

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές έλαβε η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία τεχνολογίας TileDB του Σταύρου Παπαδόπουλου, κατορθώνοντας –τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της– να αντλήσει 15 εκατ. δολ. O συγκεκριμένος γύρος χρηματοδότησης (Series A) ο οποίος έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου ύψους 3 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2018, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδοτικούς γύρους που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής νεοφυής εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της TileDB ήταν ραγδαία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Βασικός επενδυτής είναι ένα νέο αμερικανικό fund, το Two Bear Capital, το οποίο διαχειρίζεται ο Μάικ Γκόκουεν, πρώην επενδυτής στο Sequoia Capital, γνωστό για τις επενδύσεις του στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Στην επένδυση συμμετείχαν επίσης το Uncorrelated Ventures το οποίο εντάσσει την TileDB στο νεοσύστατο χαρτοφυλάκιό του, αλλά και επενδυτές που είχαν συμμετάσχει και σε προηγούμενους γύρους, όπως το Intel Capital και το Nexus Venture Partners που διαχειρίζεται περίπου 1,5 δισ, δολ. Παράλληλα, για άλλη μία φορά συμμετέχει και το ελληνικό Big Pi Ventures συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της startup στην Ελλάδα. «Η αξία της εταιρείας μέσα σε λίγους μόνο μήνες έφθασε να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης. Αυτό αποδεικνύει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει καθώς και την αξία αυτού του μοναδικού προϊόντος που έχει φτιάξει. Η ανάπτυξη της εταιρείας επιβεβαιώνει και την πίστη που δείξαμε στην ομάδα του κ. Παπαδόπουλου», δηλώνει στην «Κ» ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream και partner του Big Pi Ventures. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, δραστηριοποιείται στον δημοφιλή κλάδο της διαχείρισης δεδομένων (Big Data) δημιουργώντας ένα λογισμικό που μπορεί να διαχειριστεί άκρως περίπλοκα δεδομένα.

«Σήμερα όλες οι εταιρείες και οι οργανισμοί κατακλύζονται από μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία θέλουν να επεξεργαστούν είτε για να γίνουν πιο αποδοτικοί είτε για να προχωρήσουν σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Αυτό που διακρίνει την TileDB από άλλες εταιρείες του κλάδου είναι ότι μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο περίπλοκων δεδομένων, όπως γενετικής, δορυφορικών εικόνων, βίντεο ή χρονοσειρών τα οποία αδυνατούν να επεξεργαστούν παραδοσιακές βάσεις δεδομένων», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Οι πελάτες μας είναι κυρίως εταιρείες ή οργανισμοί που διαχειρίζονται γενετικά δεδομένα, όπως η Helix αλλά και το Chan Zuckerberg Initiative, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή της Facebook. Επίσης, δουλεύουμε με εταιρείες δορυφόρων όπως η Capella Space», συμπληρώνει. «Το πρώτο μοντέλο του λογισμικού το δημιούργησα μέσα στην Intel και το ΜΙΤ όπου δούλεψα ως ερευνητής μεταξύ 2014 και 2017. Επειδή το σύστημα χρησιμοποιήθηκε από μεγάλα ινστιτούτα γενετικής, αποφασίσαμε τον Μάιο του 2017 να φτιάξουμε μία spinoff εταιρεία. Επειτα, η επενδυτική μονάδα της Intel, Intel Capital, επένδυσε στον πρώτο γύρο αλλά και στους επόμενους, ενώ ένας συνεργάτης μου και καθηγητής στο ΜΙΤ εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι τα 15 εκατ. δολ. θα βοηθήσουν την TileDB να ενισχύσει τον τομέα του marketing και των πωλήσεων, να αναβαθμίσει τη στρατηγική της, αλλά και να ενδυναμώσει την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί τόσο στη Βοστώνη όσο και στην Ελλάδα. «Από το 2017, η TileDB απασχολεί 12 εργαζομένους, 8 στις ΗΠΑ και 4 στην Ελλάδα. Με αυτή την επένδυση, στόχος είναι να φθάσουμε τους 40 μέχρι το 2021, από τους οποίους οι 15 στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή