Κέρδη στο Χρηματιστήριο μετά οκτώ ημέρες πτώσης

Κέρδη στο Χρηματιστήριο μετά οκτώ ημέρες πτώσης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά οκτώ ημέρες πτώσης και σωρευτικές απώλειες της τάξης του 5%, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε ανοδικά αν και δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 640 μονάδες τις οποίες και «έσπασε» ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά ημέρας, σε μία συνεδρίαση στην οποία δεν έλειπαν η μεταβλητότητα και η νευρικότητα. Οι αναλυτές μεταφράζουν τη χθεσινή εικόνα ως τεχνική αντίδραση έπειτα από αρκετές μέρες πιέσεων στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών, καθώς οι επενδυτές δεν έδειξαν να αυξάνουν σημαντικά τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α. κάτι που το αποδεικνύει και ο χαμηλός τζίρος. Το θετικό πρόσημο στον τραπεζικό δείκτη καθώς και τα ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές σε συνδυασμό με το άλμα της Wall Street στο άνοιγμα, έδωσαν ωστόσο στην εγχώρια αγορά τα καύσιμα να σπάσει το πτωτικό σερί.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 637,29 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος με υψηλό ημέρας τις 642,51 μονάδες (+2,11%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34, στις 1.542,46 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά +1,13% στις 826,80 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,81% στις 337,28 μονάδες, με την Alpha Bank στο +1,31%, την Eurobank στο +2,73%, την Εθνική στο +2,54% και την Πειραιώς στο -0,79%.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αλλά και τις ευρωπαϊκές κατά περίπου 30% και 25% αντίστοιχα, όπως παρατηρεί η HSBC, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ποιότητα των ενεργητικού και των κεφαλαίων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία για το 2021 να διαμορφώνεται στο 0,20.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η βρετανική τράπεζα βλέπει περιθώρια ανόδου, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό, της τάξης του 17% για την Alpha, του 54% για την Eurobank, του 49% την  Εθνική και του 14% για την Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Eurobank την τοποθετεί στο 0,60 ευρώ, για την Alpha Bank στο 0,70 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 1,80 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,45 ευρώ. Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τόσο το ράλι στις διεθνείς αγορές όσο και τα επίπεδα κάτω των 630 μονάδων που βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης φαίνεται πως κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, προσδοκώντας ότι θα βγει «λευκός καπνός» από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε σχέση με την έγκριση των κονδυλίων ύψους 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη που αναζητεί η αγορά για να «ξεκολλήσει» από την τάση συσσώρευσης των τελευταίων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή