Χωρίς καύσιμα για να πάει πιο ψηλά το Χρηματιστήριο

Χωρίς καύσιμα για να πάει πιο ψηλά το Χρηματιστήριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και απέφυγε να επιστρέψει στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την αντίδραση της προηγούμενης συνεδρίασης, ωστόσο συνέχισε την τάση συσσώρευσης που τηρεί το τελευταίο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 630-640 μονάδων και με τον τζίρο να επιμένει… υποτονικά.

Tο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ ήταν το αναμενόμενο και δεν πρόσθεσε κάποια νέα πληροφορία στους επενδυτές, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν τη νευρικότητά τους παρακολουθώντας τη ροή των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου που δημοσιεύουν οι εισηγμένες, καθώς και την πορεία του νέου κύματος της πανδημίας που εξελίσσεται σε πολλές χώρες.

Το Χ.Α. έχει αποδείξει τις τελευταίες εβδομάδες πως δεν έχει τα καύσιμα και τις δυνάμεις να κινηθεί υψηλότερα, με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης να χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές το επόμενο σημείο αναφοράς για την αγορά, το οποίο θα καθορίσει πιθανώς την κίνηση της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, ο πήχυς των προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη παραμένει χαμηλά, δεδομένου ότι η θερινή ραστώνη έχει ήδη καταλάβει το στρατόπεδο των αγοραστών.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακά κέρδη της τάξης του 0,04%, στις 637,55 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 630,98 μονάδες (-0,99%) και υψηλό τις 640,16 μονάδες (+0,45%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,10% στις 1.544,01 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 838,99 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,61% στις 331,85 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,76%, την Eurobank στο -1,77%, την Εθνική στο -1,41% και την Πειραιώς στο -1,2%. Από τα υπόλοιπα blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η Βιοχάλκο (+6,68%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+3,76%), η Jumbo (+2,37%0 και ο ΟΠΑΠ (+2,22%).

Η αδυναμία της ελληνικής αγοράς παρά την τεχνική αντίδραση συνεχίζεται, όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, ο οποίος συστήνει επιφυλακτική στάση προς το Χ.Α. μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα. H αβεβαιότητα που προκάλεσε ο COVID-19 στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική οικονομία δεν μειώνεται, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της Λαγκάρντ, όπως και στελεχών του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται για άλλη μία φορά τις επόμενες ώρες να πάρουν αποφάσεις για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης. Ομως, όπως επισημαίνει, κρατάμε μικρό καλάθι για το τελικό αποτέλεσμα, αφού συνεχίζονται οι κωλυσιεργίες «επί του διαδικαστικού».

Τόσο στις παγκόσμιες όσο και στην ελληνική αγορά, η ψυχολογία των επενδυτών είναι ευμετάβλητη. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και η επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεών της για αργή και χαμηλή ανάκαμψη, δεν οδηγούν σε κάποιον εφησυχασμό. Ειδικά η εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής με χαμηλούς όγκους. Είναι πλέον φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019, και το κυριότερο χαρακτηριστικό του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι η μεταβλητότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή