Περιορισμένα κέρδη με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

Περιορισμένα κέρδη με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος για τρίτη συνεχή ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, χάρη στην ισχυρή στήριξη δεικτοβαρών μετοχών όπως η ΔΕΗ (+6,19%) και ο ΟΤΕ (+2,20%) καθώς και την άνοδο στον τραπεζικό κλάδο ιδίως στις τελικές δημοπρασίες, μετά τις πιέσεις που είχε δεχτεί το τελευταίο διάστημα. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, χωρίς τη συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα για τον Γενικό Δείκτη, ενώ καταλύτης για την ανοδική… διαφυγή του είναι οι τραπεζικές μετοχές καθώς και τα «καλά νέα» από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 641,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,19 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1.549,77 μονάδες, στο +0,81% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 845,79 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 336,36 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 2,08%.

Το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος μιας σύντομης περιόδου, όπου η άντληση κεφαλαίων από την αγορά με την έκδοση ελληνικών τίτλων εντάθηκε σε σημαντικό βαθμό επηρεάζοντας και την τάση της υποκείμενης αγοράς του Χ.Α., σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά με δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ. Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές, η αγορά «στέγνωσε» με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις ξένες αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα.

Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς, η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με τη γεωπολιτική ένταση στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον ξένο παράγοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή