Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας

Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαδικασίες για την παραχώρηση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιεύοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας παραχωρείται το 67% των εταιρειών. Στο λιμάνι της Καβάλας ο διαγωνισμός προβλέπει την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄. Η υποπαραχώρηση περιλαμβάνει:

• Τον υφιστάμενο προβλήτα, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.

• Μια πρόσθετη έκταση εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.

• Τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη.

• Την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων).

• Συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υποπαραχώρησης θα είναι για 40 έτη. Καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 2α Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό για την Αλεξανδρούπολη και για την Καβάλα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Black Summit Financial Group και η ONEX, γνωστή από την εξαγορά των ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου και την εν εξελίξει επιχείρηση απόκτησης του ελέγχου των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμέσου του πτωχευτικού δικαίου.

Ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, γνωστός στην Ελλάδα από την ιδιοκτησία των Μινωικών Γραμμών, φέρεται να ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, του οποίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες.

Αξιόπιστες πηγές όμως δηλώνουν στην «Κ» πως για τον διαγωνισμό ενδιαφέρεται και ο γερμανικός ναυτιλιακός όμιλος Förde Reederei Seetouristik, o οποίος δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία σε πολλές χώρες, και πιθανόν να λειτουργήσει κοινοπρακτικά με ελληνικό επιχειρηματικό σχήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή