Αιφνίδιες πιέσεις στην αγορά εξαιτίας του γεωπολιτικού ρίσκου

Αιφνίδιες πιέσεις στην αγορά εξαιτίας του γεωπολιτικού ρίσκου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση ήταν η χθεσινή στη λεωφόρο Αθηνών, καθώς από την ισχυρή άνοδο που σημειωνόταν λόγω της συμφωνίας των Ευρωπαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γενικός Δείκτης γύρισε ξαφνικά σε βουτιά με φόντο τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Νότιο Αιγαίο. Η ριζική αλλαγή του σκηνικού στο Χρηματιστήριο ήρθε αργά το μεσημέρι μετά την είδηση για τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου, οδηγώντας τους επενδυτές σε βίαιες ρευστοποιήσεις λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου. Από το +1,58% το Χ.Α. βρέθηκε σε ελάχιστο χρόνο να βυθίζεται σε απώλειες άνω του 3%, ενώ οι συναλλαγές υπερ-τριπλασιάστηκαν. Οι τραπεζικές μετοχές από άλμα έως και 10% έχασαν όλα τους τα κέρδη και βρέθηκαν στο βαθύ «κόκκινο».

Oπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ο καταλύτης που περίμενε εδώ και εβδομάδες η αγορά, έτσι ώστε να ξεφύγει από την τάση συσσώρευσης και αδυναμίας στην οποία βρισκόταν, ήρθε με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο δυστυχώς καλύφθηκε απότομα από το γεωπολιτικό ρίσκο που πλέον ενέχει η χώρα, ό,τι και αν σημαίνει για την πορεία του Χ.Α. στο επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 638,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βυθίστηκε έως και τις 630,34 μονάδες (-3,49%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,76 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,20% στις 1.546,65 μονάδες με μόνο τις Coca-Cola (+1,76%) και Jumbo (+0,72%) να διασώζονται ανοδικά, ενώ απώλειες της τάξης του 3,30% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 825,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,62% στις 340,46 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,11% από το +5,60% στα υψηλά ημέρας, τη Eurobank στο -2,55% από το +5,29%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,05% από το +6,17% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,78% από το +10,08% στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Η γεωπολιτική ένταση αναστέλλει την αναβάθμιση της ψυχολογίας στο Χρηματιστήριο μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης της Ε.Ε., σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Εκεί που το Χ.Α. κατέγραφε την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς ο «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος προς τις 685 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τα γεωπολιτικά έφεραν τα πάνω κάτω. Oπως σημειώνει, οι γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Λιβύη διαμορφώνουν συνθήκες επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες δημιουργεί φοβική στάση στους επενδυτές οδηγώντας σε μερική απο-επένδυση και στάση αναμονής από άλλους μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση. Είναι επομένως πιθανό να μεσολαβήσει μια περίοδος αναταραχής και πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, μέχρι να υποχωρήσει η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, διαδικασία βλαπτική και για τον τουρισμό σε συνέχεια της μείωσης των αφίξεων λόγω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή