Οι παλέτες, εμπόδιο στο εμπόριο Βρετανίας – Ε.Ε.

Οι παλέτες, εμπόδιο στο εμπόριο Βρετανίας – Ε.Ε.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα βασικά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διεκπεραίωση των μελλοντικών τους εμπορικών συναλλαγών είναι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι ξύλινες παλέτες μεταφοράς προϊόντων. Οσο άχαρες κι αν είναι στην όψη τους, διαδραματίζουν έναν  ουσιώδη ρόλο στο εμπόριο τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια. Ομως, τώρα παρατηρείται έλλειψη. Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, οι ξύλινες παλέτες θα πρέπει να συμμορφωθούν ως προς τις προδιαγραφές ISPM-15, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ψήνονται στους 56 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον για 33 λεπτά. Κι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, ώστε να απομακρύνονται τα ζωύφια και τα μικρόβια. Σε επιστολή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας, η Συνομοσπονδία Εταιρειών Ξύλινης Συσκευασίας και Παλετών προειδοποίησε την κυβέρνηση πως η χώρα δεν διαθέτει αρκετή ποσότητα παλετών οι οποίες καλύπτουν τις προαναφερθείσες προδιαγραφές, όπως αναφέρει το Bloomberg. Συν τοις άλλοις, η εμφάνιση της πανδημίας δυσχέρανε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες της βιομηχανίας να καλύψει τις ελλείψεις. «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τώρα πια και με τα δεδομένα της πανδημίας είναι ακόμα πιο απίθανο να συμμορφωθούμε προς τις απαιτήσεις έως την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2021», παρατηρεί στην επιστολή του ο Τζον Ντάι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας. «Βέβαια», όπως προσέθεσε, «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τον κλάδο μας, ο οποίος διακρίνεται από πραγματισμό, αλλά ακόμα πολλά μένει να γίνουν».

Σύμφωνα με τον Τζον Ντάι, σχεδόν 100 εκατομμύρια παλέτες διακινούνται μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάθε χρόνο. Μέχρι στιγμής οι παλέτες αυτές δεν ήταν ανάγκη να ακολουθούν την προδιαγραφή ISPΜ-15, διότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξαιρούνταν. Οπως γίνεται αντιληπτό, από την 31η Δεκεμβρίου 2020 αυτό το καθεστώς δεν θα ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες παλετών τόσο εκεί όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλουν προσπάθειες να επισπεύσουν την παραγωγή, αλλά τους απέτρεψε η πανδημία, όπως διευκρινίζει ο κ. Ντάι. Κι αυτό σημαίνει πως η τοποθέτηση των νέων εγκαταστάσεων για το ψήσιμο ακόμα περισσότερων παλετών καθυστέρησε πάρα πολύ εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού. «Υπήρξε σοβαρότατη καθυστέρηση», προσθέτει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εταιρειών Ξύλινης Συσκευασίας και Παλετών. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την κυβέρνηση, η οποία δεν υπέβαλε αίτημα για παράταση έξι μηνών της μεταβατικής περιόδου, ώστε να καλύψει τους έξι μήνες που χάθηκαν λόγω της πανδημίας». Και συμπληρώνει κλείνοντας: «Ελπίζω, αν και δεν μπορώ να το διασφαλίσω, ότι η Ε.Ε. δεν θα εφαρμόσει ιδιαιτέρως αυστηρά την προδιαγραφή ISPΜ-15 διότι και εκείνη έχει έλλειψη από αντίστοιχες παλέτες».

Και το πρόβλημα αυτό είναι απλώς ένα από τα πολλά που, εξαιτίας της τελικής αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. την 31η Δεκεμβρίου 2020, ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο. Οι εταιρείες αναζητούν λύσεις για το πώς για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια θα καταρτίσουν τελωνειακές δηλώσεις, αναφέρει τo Bloomberg. Ακόμα, υπάρχει και η προοπτική την κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα να την παρακολουθεί και να την εποπτεύει ένα ηλεκτρονικό σύστημα εντελώς νέο – αυτό σημαίνει πως δεν έχει ακόμα ελεγχθεί ενδελεχώς από τη βρετανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή