Σκληραίνει προς την κυβέρνηση ο ΣΒΒΕ με αιχμή το Γ΄ ΚΠΣ

Σκληραίνει προς την κυβέρνηση ο ΣΒΒΕ με αιχμή το Γ΄ ΚΠΣ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ήπια κριτική στο… σκληρό ροκ περνά τώρα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, συμπαρατασσόμενος ουσιαστικά με τον ΣΕΒ.

Με αιχμή του δόρατος το Γ΄ ΚΠΣ ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημ. Συμεωνίδης κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου έτους επέκρινε με δριμύτητα τις καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς, μίλησε για έλλειψη κατάλληλου συντονισμού και διαπίστωσε κλίμα εφησυχασμού.

«Ο ανασχηματισμός έγινε, συνεπώς δεν καταλαβαίνουμε γιατί σήμερα δεν βλέπουμε κάτι να υλοποιείται. Δώσαμε πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, αλλά αλλαγές δεν έγιναν, αποκλίσεις από την πολιτική των προηγούμενων υπουργών δεν υπήρξαν, άρα δεν καταλαβαίνουμε τις καθυστερήσεις. Αν χαθούν οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ δεν ξέρουμε πώς θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη». O κ. Συμεωνίδης υπέδειξε την ανάγκη τουλάχιστον διπλάσιου ρυθμού ανάπτυξης από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό όρο, ως μοναδική οδό για την πραγματική σύγκλιση.

Αποφεύγοντας να «χρεώσει» στον υπουργό N. Χριστοδουλάκη την καθυστέρηση για τους φορείς διαχείρισης των Επιχειρηματικών Προγραμμάτων, ο κ. Συμεωνίδης επισήμανε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τι σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ».

Ο ΣΒΒΕ αντιτίθεται στη σύσταση νέων φορέων και προτείνει την αξιοποίηση της εμπειρίας των υφισταμένων Ενδιάμεσων Φορέων, όπως του ΚΕΠΑ και της Εταιρείας Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως είπε, για τα προγράμματα που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Επικριτικός υπήρξε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και για την ανάγκη πραγματικής σύγκλισης της περιφέρειας με το αθηναϊκό κέντρο. Ερωτηθείς ειδικότερα, αν διαγράφεται ο κίνδυνος εν όψει της Ολυμπιάδος να περάσει σε δεύτερη μοίρα η περιφερειακή ανάπτυξη, ο κ. Συμεωνίδης ήταν κατηγορηματικός. «Είναι βέβαιον ότι η Ολυμπιάδα θα απορροφήσει περισσότερα κονδύλια από τα αρχικά προϋπολογισθέντα. Είναι σαφές επίσης ότι κάποια κονδύλια για την περιφέρεια αν δεν απορροφηθούν θα χαθούν. Συνεπώς, να μην τολμήσει να κάνει κανείς πειράματα σε αυτό το επίπεδο, ούτε αποκλίσεις επιτρέπονται ούτε αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων».

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο κ. Συμεωνίδης για το επιχειρηματικό κλίμα. «Αν οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ χρησιμοποιηθούν σωστά δεν θα μας αγγίξει η παγκόσμια ύφεση. Οι ελληνικές βιομηχανίες στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίου μεγέθους, άρα διαθέτουν ευελιξία στις αναπροσαρμογές και μπορούν να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό προσωπικού». Αντίθετα, το εμπόριο έχει επηρεασθεί και αναμένεται να επηρεασθεί ακόμη περισσότερο από τη μείωση της κατανάλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT