Χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος λόγω έλλειψης τουριστών

Χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος λόγω έλλειψης τουριστών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η μειωμένη τουριστική κίνηση στα νησιά να ταλαιπωρεί ξενοδόχους και εν γένει τον τουριστικό κλάδο, ωστόσο οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα θα επωφεληθούν από την ελάφρυνση του κόστους για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα στα νησιά λόγω της πανδημίας COVID-19 έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθεί αντιστοίχως και το υψηλό κόστος για την κάλυψή της, αφού τα περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά τροφοδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τους κατά τόπους αυτόνομους πετρελαϊκούς σταθμούς της ΔΕΗ.

Το κόστος αυτό επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας μέσω των χρεώσεων για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ), που υπολογίζεται σε ετήσια βάση περί τα 600-800 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου. Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών πετρελαίου φέτος και μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το σχετικό κονδύλι, ελαφρύνοντας αντιστοίχως τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την έναρξη του επόμενου έτους.

Τον Ιούνιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα νησιά της χώρας ήταν μειωμένη ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ και σήμερα σε πολλά νησιά η μείωση εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 20%. Ετσι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ έσπευδε να εγκαταστήσει πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα τη θερινή περίοδο, φέτος κάτι τέτοιο δεν απαιτήθηκε, με εξαίρεση την Κρήτη. Με απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ προχώρησε στην εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος 58 MW για την περίοδο 1η Ιουλίου με 31 Αυγούστου, με δυνατότητα παράτασης της χρήσης της για ένα μήνα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, πριν ξεσπάσει η πανδημία, τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκτιμήσει το έλλειμμα ενέργειας στην Κρήτη στα 93,5 MW.

Oι καταναλωτές θα απαλλαγούν πλήρως από τις χρεώσεις ΥΚΩ μετά το 2030, όταν θα ολοκληρωθεί σταδιακά το επενδυτικό πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο αναμένεται η λειτουργία της πρώτης «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης, που θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Ηρακλείου – Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σε βάθος δεκαετίας προβλέπει διασύνδεση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έως το 2029. Μετά τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος και Σύρος), τον Σεπτέμβριο θα μπει στην «πρίζα» η Νάξος και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, βελτιώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία τροφοδότησης στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με το πλάνο του ΑΔΜΗΕ, έως το 2024 θα διασυνδεθούν και τα νησιά των νοτίων Κυκλάδων, δηλαδή η Φολέγανδρος, η Μήλος, η Σαντορίνη και η Σέριφος. Εως το 2027 αναμένεται να διασυνδεθούν και τα Δωδεκάνησα, ενώ έως το 2029 θα ενταχθούν στο Σύστημα Μεταφοράς και τα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή