Θετικό «γύρισμα» στο Χ.A. λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης

Θετικό «γύρισμα» στο Χ.A. λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική αντίδραση, μετά τις ισχυρές ρευστοποιήσεις της Τρίτης, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάρη στη δυναμική επιστροφή των αγοραστών στην τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης και στην ενίσχυση των τοποθετήσεων σε τραπεζικές μετοχές και blue chips. Αν και η ημέρα για το Χ.Α. ξεκίνησε με νέες πιέσεις λόγω των τουρκικών προκλήσεων, κρατώντας τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, το κλίμα άλλαξε ξαφνικά μετά και τις πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ηρεμώντας τα «πνεύματα» στο περιβάλλον των επενδυτών οι οποίοι είχαν αρχίσει να αποτιμούν την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον γεωπολιτικό αυτό κίνδυνο να στρέφει σε φυγή τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Το Χ.Α. δεν κατάφερε στις αρχές να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και έτσι ο περιορισμός των ανησυχιών για τα γεωπολιτικά μπόρεσε να δώσει στην αγορά τα απαραίτητα καύσιμα για να κινηθεί υψηλότερα στη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 647,76 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του -1,25% και του +1,51% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,47% στις 1.569,34 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,42% στις 837,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα της τάξης του 3,50% στις 352,39 μονάδες, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 2,71%, τη Eurobank να κλείνει στο +4,02%, την Εθνική Τράπεζα στο +3,95% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +3,13%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο παράγοντας «Τουρκία» είναι κάτι που οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν στη λίστα με τους κινδύνους γύρω από τις ελληνικές μετοχές. Αλλωστε πάντα το γεωπολιτικό ρίσκο τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα των διεθνών χαρτοφυλακίων κατά τον σχεδιασμό της επενδυτικής τους στρατηγικής. Εάν δεν υπήρχαν οι προκλήσεις, τότε η εβδομάδα θα είχε ξεκινήσει διαφορετικά για το Χ.Α., λόγω και των πολύ θετικών εξελίξεων από τις Βρυξέλλες. με τους αναλυτές να τονίζουν πως η Ελλάδα είναι από τους πλέον κερδισμένους της συμφωνίας και πως το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην οικονομία.

Αλλωστε και η Jefferies έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α. μέσα από έκθεσή της, τονίζοντας πως είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και πως οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές. Οπως σημείωσε, η σημαντική πτώση που έχει σημειωθεί στην ελληνική αγορά μετοχών λόγω της κρίσης της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020, λόγω και του μεγάλου «βάρους» του τουρισμού. Ωστόσο προσθέτει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στη συνέχεια, επισημαίνοντας πάντως πως απαιτείται ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή