Δάνειο 125 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ στη Mytilineos για τη νέα μονάδα αερίου

Δάνειο 125 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ στη Mytilineos για τη νέα μονάδα αερίου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕπ θα προχωρήσει η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, η ΕΤΕπ ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να τη χρηματοδοτήσει με 125 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος από το συνολικό κόστος των 322 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ έχει αποφασίσει ότι από το 2021 και μετά, στον τομέα της ενέργειας θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά μόνο έργα ανανεώσιμων πηγών. Ωστόσο η τράπεζα συνεχίζει να χρηματοδοτεί μια σειρά από έργα φυσικού αερίου, τα οποία ήταν ήδη υπό αξιολόγηση και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε και τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας της Μytilineos που είναι η πιο σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Νικόλαο αναμένεται να παράγει απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 320 gCO2/kWh. Το μέγεθος αυτό είναι εντός του ορίου των 550 gCO2/kWh το οποίο έθεταν οι προδιαγραφές της ΕΤΕπ για τις επιδόσεις όσον αφορά τις εκπομπές, όπως ίσχυαν κατά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.

Το δάνειο των 125 εκατ. ευρώ προς τη Mytilineos, όπως ανακοίνωσε η ETEπ, θα είναι οκταετούς διάρκειας. Σχετικά με τη νέα μονάδα, αναφέρει ότι είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. «Η σημασία της μονάδας του Αγίου Νικολάου και ο στόχος της να συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα αναγνωρίζονται με αυτό το πρώτο δάνειο της ΕΤΕπ προς τη Μυτιληναίος Α.Ε. Το νέο μακροπρόθεσμο δάνειο της ΕΤΕπ δείχνει πως η τράπεζα της Ε.Ε. στηρίζει επενδύσεις μετασχηματισμού σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos.

«Είμαστε ευτυχείς για το ότι η ΕΤΕπ αναγνωρίζει τη σημασία της στήριξης της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και για τη χρηματοδότηση που χορηγεί στη μονάδα του Αγίου Νικολάου», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ΕΤΕπ προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με τη Μυτιληναίος και άλλους συνεργάτες που έχουν ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι θα στηρίξουν μελλοντικές επενδύσεις για να προωθήσουν την καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα», ανέφερε ο Αντριου Μακντάουελ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή