Κεφάλαια αναζητεί η Minoan για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Κεφάλαια αναζητεί η Minoan για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ολιγόμηνη καθυστέρηση, απόρροια της πανδημίας, η διοίκηση της βρετανικής Minoan Group Plc. αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για τη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών και την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων, για την έναρξη της δρομολογούμενης επένδυσής της στο Κάβο Σίδερο.

Ο λόγος, για την ανάπτυξη μιας μοναδικής έκτασης επιφάνειας 25.000 στρεμμάτων, στον Ορμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης, με παραλιακή ζώνη μήκους αρκετών χιλιομέτρων και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό ο οποίος θα διαθέτει και γήπεδο γκολφ. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ.

Συζητήσεις

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η κατάσταση που προέκυψε λόγω της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, τόσο για το σκέλος του ξενοδοχείου που θα δημιουργηθεί όσο και για άλλα τμήματα της επένδυσης, όπως η ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Minoan εντός της εβδομάδας, «τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας καθυστέρησαν πιο λεπτομερείς συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και στρατηγικούς εταίρους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά μας να διεξαγάγουμε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο και να οργανώσουμε επιτόπιες επισκέψεις στην περιοχή του έργου».

Εκκίνηση

Σε αυτήν προστίθεται ότι πλέον, με τα μέτρα να έχουν χαλαρώσει, η εταιρεία είναι σε θέση να προχωρήσει και να θέσει σε τροχιά εκκίνησης την επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι η Minoan εξασφάλισε, πριν από λίγες ημέρες, νέα κεφάλαια κίνησης από τους μετόχους της, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τα απαιτούμενα λειτουργικά έξοδα, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω επαφές και βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου.

Η επένδυση για τη δημιουργία του συγκροτήματος «Ιτανός Γαία» έχει ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου περί fast track (από το 2012…) και απομένει πλέον μόνο η έκδοση της οικοδομικής άδειας, μετά και την απόρριψη από το ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2017, της τελευταίας προσφυγής που είχε γίνει για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που πολεοδομεί την έκταση των 25.000 στρεμμάτων.

Διάρκεια σύμβασης

Το έργο έχει ωριμάσει αδειοδοτικά, έχοντας το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι πλέον δεν μπορεί να ασκηθούν νέες προσφυγές. Η εν λόγω έκταση μισθώθηκε από τη Μinoan (τότε Loyalward) από την ιδιοκτήτρια Μονή Τοπλού, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, και εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων η εν λόγω σύμβαση αναθεωρήθηκε. Σήμερα έχει διάρκεια 40+40 έτη.

Με βάση τους όρους της πολεοδόμησης που εγκρίθηκε, η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή