Πιέσεις εκ νέου στο Χ.Α. με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο

Πιέσεις εκ νέου στο Χ.Α. με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετα με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία σημείωσαν εκρηκτικό ράλι δείχνοντας να αγνοούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στον επίκεντρο της αποστροφής των επενδυτών από το ρίσκο λόγω της ανησυχίας που προκαλούν οι τουρκικές προκλήσεις, χάνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Η συναλλακτική δραστηριότητα βυθίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, «μαρτυρώντας» για μία ακόμη φορά την πλήρη απουσία ενδιαφέροντος των ξένων χαρτοφυλακίων για την ελληνική αγορά. Στο αρνητικό αυτό κλίμα εντός του Χ.Α. δεν βοήθησε και η επιφυλακτικότητα που σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία ωστόσο παραμένουν σε υψηλά πολλών μηνών. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου σίγουρα λειτουργεί ανασταλτικά και ενδέχεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και τη συσχέτιση με τις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 640,35 μονάδες ενώ κινήθηκε στα αρνητικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με χαμηλό ημέρας τις 634,64 μονάδες (-2,03%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,21%, στις 1.550,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,99% στις 828,82 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις από τα μη τραπεζικά blue chips δέχθηκε η Motor Oil (-3,74%), ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΛΠ (+1,29%), Coca Cola (+1,06%) και Τιτάν (+0,93%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε βουτιά της τάξεως του 3,80% στις 339 μονάδες, διαγράφοντας όλα τα χθεσινά κέρδη, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 4,39%, τη Eurobank να κλείνει στο -3,86%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,33% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,15%. Η υψηλή μεταβλητότητα και οι χαμηλοί όγκοι συνεχίζουν να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνική αγοράς, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οπως σημειώνει εκεί που όλοι ανέμεναν να βελτιωθεί η κατάσταση στο Χ.Α. από τα οφέλη που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αλλά και τις θετικές ειδήσεις για την εξεύρεση ενός εμβολίου, εμφανίστηκαν οι «καλοί γείτονες» αυξάνοντας τη γεωπολιτική ανησυχία. Και όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά ή καταγράφουν νέα υψηλά.

Ενώ η ελληνική οικονομία παλεύει να επουλώσει τις πληγές της που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία προστίθεται άλλος ένας κίνδυνος, που δυσκολεύει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, όπως προσθέτει. Είναι σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση του 2015, ενώ η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα της χώρας, στην παρούσα φάση, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι μόνο η έγκυρη παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 680-690 μονάδες σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει το σκηνικό», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή