ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone και Wind συστήνουν εταιρεία για τις κεραίες κινητής

Vodafone και Wind συστήνουν εταιρεία για τις κεραίες κινητής

Tη σύσταση εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί ο «παθητικός» εξοπλισμός των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν η Vodafone Ελλάδας και η Wind.

Το 62% της νέας εταιρείας που ονομάζεται Vantage Towers Greece θα κατέχει η Vodafone Group Plc. και το 38% η μητρική της Wind, Crystal Almond.

Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβαστεί ο εξοπλισμός 5.200 σταθμών βάσης των δύο ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι σιδερένιοι στύλοι των κεραιών, τα κουβούκλια εντός των οποίων φυλάσσεται ο εξοπλισμός, τα air-conditions, τα ενοίκια που καταβάλλει η κάθε εταιρεία κ.ά. Δεν περιλαμβάνεται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός με τον οποίον λειτουργεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η συμφωνία προβλέπει πως οι δύο τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (Wind και Vodafone Ελλάδας) θα συνάψουν σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Vantage Towers για τη χρήση του παθητικού εξοπλισμού οκταετούς διάρκειας και δυνατότητα ανανέωσης για δύο οκταετίες ακόμη. Επίσης, σημαντικό μέρος της συμφωνίας είναι πως η Vantage Towers θα αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή νέων σταθμών βάσης και για τους δύο παρόχους στην ελληνική αγορά. Τέλος, η Vodafone Group έχει δικαίωμα πρώτης προαίρεσης για την εξαγορά του 38% από την Crystal Almond έναντι 288 εκατ. ευρώ εάν το δικαίωμα ασκηθεί έως το τέλος του 2021. Βάσει της συμφωνίας, το τίμημα θα προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021. Σημειώνεται πως η Crystal Almond, την οποία ελέγχουν δύο αμερικανικά funds (Cyrus Capital και Golden Tree) είχαν εισπράξει άλλα 225 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου στο τέλος του 2019.

Η σύσταση της Vantage Towers Greece αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της Vodafone Group να μεταβιβάσει τα κεραιοσυστήματα των θυγατρικών της σε μία εταιρεία και στη συνέχεια να πουλήσει μετοχές της σε funds, αλλά και ιδιώτες επενδυτές που αναζητούν μικρές αλλά σταθερές αποδόσεις. Ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε πάγια αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η Vodafone Group σχεδιάζει να συγκεντρώσει στην εταιρεία αυτή περί τις 70.000 σταθμούς βάσης από 10 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται και να την εισαγάγει στη συνέχεια σε κάποιο χρηματιστήριο. Με τα κεφάλαια που θα αποκομίσει από τη δημόσια προσφορά, θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.

Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών, ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για τη φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα».

Ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, σημείωσε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Vantage Towers Greece, όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας».

Η συμφωνία υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.