Αλλαγή σελίδας για την Pasal Development

Αλλαγή σελίδας για την Pasal Development

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της Pasal Development ξεκίνησε χθες με την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της σουηδικής Sterner Stenhus, που είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης, ελέγχοντας το 89% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Pasal Development.

Ενίσχυση

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μαρκάζος ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Pasal Development, με έναν νέο μέτοχο, με βελτιωμένη εταιρική διακυβέρνηση και με σχέδια για τη σημαντική ενίσχυση της εταιρείας τα επόμενα χρόνια». Το επόμενο βήμα της διαδικασίας αυτής προβλέπει την υποχρεωτική από τον νόμο δημόσια προσφορά για την απόκτηση πρόσθετου ποσοστού συμμετοχής, κάτι που αναμένεται πιθανώς και εντός του Αυγούστου, εφόσον εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, όπως ανέφερε και χθες ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της γενικής συνέλευσης, η νέα διοίκηση δεν πρόκειται να οδηγήσει την Pasal Development εκτός Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού «πόλου» στην αγορά ακινήτων, ο οποίος, σε πλήρη ανάπτυξη, θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις των διοικούντων, η Pasal αναμένεται να αξιοποιήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να μετασχηματιστεί σε μια ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο και δεν πρόκειται να γίνει εξαγορά του 100% (squeeze out) από τον βασικό μέτοχο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης και τις μεταβιβάσεις σειράς ακινήτων στις πιστώτριες τράπεζες (μεταξύ αυτών και το εμπορικό κέντρο Athens Heart), με αντάλλαγμα τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, η Pasal Development διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ (με βάση τις αποτιμήσεις που έγιναν στο τέλος του 2019).

Αγορές

Για να χρηματοδοτηθούν νέες αγορές ακινήτων δρομολογείται μια ακόμα αύξηση κεφαλαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά υψηλότερη της προηγούμενης, μέσω της οποίας αντλήθηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ. Πιθανή είναι επίσης και η δανειακή μόχλευση.

Στο πλαίσιο της ταχύτερης μεγέθυνσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εισφορά στην εταιρεία ακινήτων που απέκτησε ο σουηδικός όμιλος στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας. Μεταξύ αυτών, το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην πλατεία Ομονοίας, όπως επίσης δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή