Αυξήθηκε 11,5% ο τζίρος των σούπερ μάρκετ

Αυξήθηκε 11,5% ο τζίρος των σούπερ μάρκετ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή άνοδο πωλήσεων (+0,7%) κατέγραψαν τα σούπερ μάρκετ τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου που ολοκληρώθηκε στις 12/07 σε σύγκριση με την αντίστοιχη πέρυσι (έληγε στις 14.07.2019), σύμφωνα με στοιχεία της IRI Hellas. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των λεγόμενων «ταχυκίνητων» προϊόντων (τα προϊόντα δηλαδή που καταναλώνονται συχνότερα και αγοράζονται συχνότερα) διαμορφώθηκαν στα 114,5 εκατ. ευρώ κινούμενες ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι (113,69 εκατ. ευρώ).

Η σημαντική κατηγορία τροφίμων κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 0,1%. Αντιθέτως, ώθηση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ έδωσε η κατηγορία ειδών σπιτιού (5,9%). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την IRI Hellas, η αγορά στο σύνολό της από τις αρχές του έτους έως και τις 12 Ιουλίου έτρεξε με 11,5% σε όρους αξίας. Πτωτική ωστόσο ήταν η πορεία των σούπερ μάρκετ στην Κρήτη, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 14%. Η πτωτική πορεία του λιανεμπορίου στην περιοχή συνδέεται άρρηκτα και με την αντίστοιχη πτώση της τουριστικής κίνησης.

Πτώση, επίσης, καταγράφηκε και στη Βόρεια Ελλάδα (3,8%) ενώ η περιοχή της Αττικής κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 2,2%. Μεταβολές στους τζίρους παρατηρούνται ανάλογα και με το μέγεθος των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, σε καταστήματα άνω των 1.000 τ.μ. οι πωλήσεις των προϊόντων αυξήθηκαν, ενώ σε μικρότερα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν.

Ετσι, μικρότερα καταστήματα (έως 400 τ.μ.) καταγράφουν πτώση 0,5% ενώ καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ. καταγράφουν αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 4,7% σε αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή