Αντίδραση χωρίς όμως… πυροτεχνήματα σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, αν και κατάφερε να καλύψει τις απώλειες της Δευτέρας, έκλεισε αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, εξαιτίας της αδυναμίας των τραπεζικών μετοχών. Η αγορά άνοιξε στα θετικά, με την άνοδο να ενισχύεται μετά και τις δηλώσεις της Τουρκίας περί προσωρινού «παγώματος» των επιχειρήσεων του «Ορούτς Ρέις», εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα, σημαίνοντας την αποκλιμάκωση των εντάσεων που εδώ και μέρες ασκούν έντονες πιέσεις στο Χ.Α. Ωστόσο, η ενδοσυνεδριακή εκτόξευση των τραπεζών δεν κράτησε, με κάποιους πωλητές να επανεμφανίζονται, περιορίζοντας έτσι τη συνολική αντίδραση, έστω και αν υπήρξαν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε blue chips.
Παράλληλα, η παραμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κάνει αυτή την αντίδραση μη πειστική, καθώς δεν μαρτυρά την επιστροφή επενδυτών στο Χ.Α. Ετσι, οι προοπτικές της αγοράς όπως και το κλίμα παραμένουν εύθραυστα, τη στιγμή που πλησιάζει και ο παραδοσιακά υποτονικός Αύγουστος, ενώ ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές χώρες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 1,20% στις 633,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,93 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,17% στις 1.528 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 831,4 μονάδες.
Μόνο οι ΕΥΔΑΠ και Jumbo έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος από τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Coca-Cola, Lamda Development, Titan, Σαράντης, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Από κέρδη που άγγιξαν το 4,5% στα υψηλά ημέρας, ο τραπεζικός δείκτης τελικά έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 327,93 μονάδες, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Χ.Α. Η Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη στο 0,5640 ευρώ από το +4,61% ενδοσυνεδριακά, η Eurobank στο +2,11% από το +5,26% και η Τράπεζα Πειραιώς στο +0,90% από το +5,57%. Οριακή πτώση σημείωσε η Εθνική Τράπεζα, στο -0,04% από +5,22% στα υψηλά ημέρας.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει ένα πραγματικό καθεστώς ομηρίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Οπως αναφέρει, με τον Ερντογάν να καθορίζει το επίπεδο του γεωπολιτικού κινδύνου, καθώς τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία όσο και η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στα ελληνικά αιτήματα σε σχέση με την τιθάσευσή του, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί, αν και αποφεύγει προσώρας την επιδείνωση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί σε αυτή τη φάση τη διεξαγωγή διαλόγου για τις περιοχές που χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενες.
Είναι επομένως φανερό ότι ζωτικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, όπως η άφιξη τουριστών, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και η καταναλωτική συμπεριφορά προσδιορίζονται σημαντικά από τον βαθμό γεωπολιτικής σταθερότητας, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α.
Την ίδια ώρα, το σκηνικό των διεθνών αγορών προβληματίζει, καθώς η επανεμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και αλλού προκαλεί ανησυχία και υπονομεύει την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, που συνεχίζει σε υφεσιακούς ρυθμούς.