Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και καθίζηση τζίρου στο Χ.Α.

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και καθίζηση τζίρου στο Χ.Α.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπεζικές πιέσεις και επιλεκτικές κινήσεις χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία κατά τα άλλα ήταν σχεδόν σαν να μην… έγινε για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος υποχώρησε οριακά, αλλά και για τον τζίρο, ο οποίος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και δεν ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.

Με τις διεθνείς αγορές να κινούνται σε ήπιους ρυθμούς και επιφυλακτικά, καθώς ανέμεναν τις ανακοινώσεις της Fed, και τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας να συνεχίζουν να επηρεάζουν την επενδυτική διάθεση, το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Αλλωστε, ο ένας θετικός καταλύτης που βρέθηκε στον δρόμο του το τελευταίο διάστημα, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, πέρασε και δεν…. ακούμπησε, καθώς βρήκε τοίχο στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες και ενίσχυσαν τη νευρικότητα και άρα την αποχή των επενδυτών.

Η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών ωστόσο προβληματίζει τους αναλυτές, καθώς αυτό σε συνδυασμό με την υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς και την έλευση του συνήθως «χλιαρού» για τις αγορές Αυγούστου, σημαίνει πως τα περιθώρια για κάποια σημαντική αλλαγή της εικόνα του Χ.Α. προς το καλύτερο και προς την προσέγγιση των 650-680 μονάδων είναι εξαιρετικά στενά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,20% στις 632,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες κατά 0,17% στις 1.525,46 μονάδες, ενώ στο -0,02% και στις 831,23 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips οι μεταβολές ήταν ήπιες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι Motor Oil (-2,12%), ΔΕΗ (-1,28%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,18%) και Coca-Cola (0,97%), ενώ άνοδο άνω του 1% σημειώθηκε στις ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, «Μυτιληναίος» και ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,33%, στις 323,56 μονάδες, και η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,13%, ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 2,19%, η Εθνική Τράπεζα η οποία έκλεισε στο -1,16% και η Eurobank στο -0,52%.

Οπως έδειξαν τα πράγματα, μία συνεδρίαση δεν έφερε την άνοιξη, και όπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ,  η αντίδραση της Τρίτης δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα του Γενικού Δείκτη, ενώ το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συνεδριάσεις κινείται μεταξύ των 620 και των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Στην αγορά ομολόγων τα πράγματα ωστόσο είναι σαφώς καλύτερα, με τη βελτίωση των ελληνικών αποδόσεων να συνεχίζεται. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3,7% και στο 1,064%, με το spread να διαμορφώνεται στις 156,6 μονάδες βάσης, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε η απόδοση του 5ετούς και στο 0,28%.

Το θετικό κλίμα επιβεβαιώνει και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας εντόκων εξαμήνου, όπου το επιτόκιο υποχώρησε στο 0,02% από το 0,13% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Ιουλίου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,83 φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή