Αύξηση μεγεθών για την «Τιτάν» το α΄ εξάμηνο

Αύξηση μεγεθών για την «Τιτάν» το α΄ εξάμηνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερος ενδέχεται να εξέλθει από την κρίση της πανδημίας ο όμιλος τσιμέντων Τιτάν, καθώς ήδη έχει αρχίσει να καταγράφει επιστροφή των οικονομικών του επιδόσεων στην ομαλότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο κ. Μιχάλης Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου σηματοδότησε την ανάκαμψη των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση του ομίλου για τη «θωράκιση» απέναντι στην πανδημία, αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη χρήση του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, τα μέτρα περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, περιστολής του επενδυτικού προγράμματος και άντλησης ρευστότητας είχαν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση ταμειακών διαθέσιμων (μαζί με διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές) ύψους 500 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. ευρώ αρχικά). Ταυτόχρονα, η έκδοση του πρόσφατου ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αγοράστηκαν πρόωρα παλιότερες ομολογίες 109,3 εκατ. ευρώ, βελτίωσε κι άλλο την εικόνα χρέους του ομίλου. Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, έχει εξασφαλιστεί σημαντική μείωση των χρεολυσίων, κατά 70 εκατ. ευρώ το 2020, 140 εκατ. ευρώ το 2021 και 115 εκατ. ευρώ το 2022.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου καταδεικνύουν τις αντοχές του στην παρούσα κρίση, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος χαρακτηρίστηκε αναγκαία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια τσιμέντου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους καλύπτοντας τη ζήτηση στις τοπικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν, κατά το πρώτο εξάμηνο παρέμεινε αμετάβλητος σε 786,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 12% σε 136,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68% σε ετήσια βάση. Ακόμα καλύτερη ήταν η επίδοση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 96% σε 38,2 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η αγορά της Ελλάδας όπου, όπως σημείωσε η διοίκηση, η ζήτηση τσιμέντου ανέκαμψε μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, αν και εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, από τον Ιούνιο και μετά καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικής κατανάλωσης και της ανάκτησης του ρυθμού υλοποίησης δημοσίων έργων μικρής κλίμακας.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι η εκκίνηση των μεγάλων έργων, η συμβολή των οποίων θα είναι σημαντική, προβλέπεται ότι θα γίνει αισθητή από το 2021 και μετά. Ο λόγος γίνεται κυρίως για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου και ασφαλώς για την επένδυση στο Ελληνικό, με τη διοίκηση του Τιτάνα να αναφέρει χθες ότι «προετοιμαζόμαστε για τα έργα αυτά, ώστε να επωφεληθούμε της αυξημένης ζήτησης».

Οσον αφορά τις προοπτικές στις αγορές των ΗΠΑ, η διοίκηση σημειώνει ότι «είναι σημαντικό ότι φέτος, έτος εκλογών, αμφότερες οι κύριες πολιτικές παρατάξεις αναγνώρισαν την ανάγκη για τη διαμόρφωση σύγχρονων και βιώσιμων υποδομών –που ενδέχεται να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο δομικών υλικών– και παρουσίασαν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή