Νέες χορηγήσεις δανείων 5 δισ. από την Alpha Bank το 2020

Νέες χορηγήσεις δανείων 5 δισ. από την Alpha Bank το 2020

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας επανέλαβε από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους μετόχους για την αποφασιστικότητα της διοίκησης να διατηρήσει ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που θέτει η υγειονομική και οικονομική κρίση. Παράλληλα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε η διοίκηση για μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων θα συνεχιστεί, με τις ανάλογες προσαρμογές.

Ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας πως η Alpha Bank συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την ελληνική οικονομία, επισήμανε πως ήδη από την αρχή του έτους η τράπεζα έχει χορηγήσει 3 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις ενώ προχώρησε σε αναστολές πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Επιβεβαιώνοντας τους άξονες του στρατηγικού σχεδίου που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2019, ο κ. Ψάλτης τόνισε πως η Alpha Bank προχωρεί στην αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια. Ηδη το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy (ύψους 10,6 δισ.) έχει συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών της διεθνούς αγοράς. Η τράπεζα, όπως επισήμανε, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν δεσμευτικές προσφορές για την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του 2020, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune.

Παράλληλα τόνισε πως η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της και στη στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε πως το 2020 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων στη χώρα θα διαμορφωθούν σε άνω των 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως η ψηφιακή ατζέντα παραμένει μεταξύ των πιο σημαντικών προτεραιοτήτων της Alpha Bank, ενώ ήδη το 93% και πλέον των εγχρήματων συναλλαγών των πελατών τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν εκτός καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών της Alpha Bank το 2020, o κ. Ψάλτης εκτίμησε ότι τα καθαρά έσοδα τόκων θα εμφανίσουν οριακή αύξηση, συνεπεία της επαναμόχλευσης του ισολογισμού και της συνεχούς βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης. Παράλληλα σημείωσε πως η βελτίωση της ρευστότητας συνεχίστηκε και το τρέχον έτος καθώς διαφοροποιήθηκαν οι πηγές άντλησης κεφαλαίων μέσω της έκδοσης-ορόσημο ομολόγου Tier 2, ενώ ως αποτέλεσμα της αύξησης της περιμέτρου των αποδεκτών κατηγοριών ενεχύρων για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η τράπεζα αύξησε την άντληση ρευστότητας από 3,1 δισ. ευρώ (TLTRO II) σε 11,9 δισ. ευρώ (TLTRO ΙΙΙ).

Από την πλευρά του ο κ. Ράπανος τόνισε, ενόψει της σημαντικής εισροής πόρων από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, ότι η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει παραγωγικά αυτή τη σημαντική ευκαιρία. «Η διαχείριση αυτών των πόρων οφείλει να υπερβεί τις παθογένειες στο πεδίο της απορρόφησης, με στόχο τη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ράπανος, η διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα πόρων και καλών σχεδιασμών – εξίσου σημαντικοί είναι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα τόνισε ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα «αιμοδότη όλων των επενδυτικών ευκαιριών» και υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση μιας δυναμικής και συνετής πιστωτικής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων και στην ενίσχυση του χαμηλού ποσοστού απορρόφησής τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή