Αυξημένες προβλέψεις 670 εκατ. από την Πειραιώς λόγω της πανδημίας

Αυξημένες προβλέψεις 670 εκατ. από την Πειραιώς λόγω της πανδημίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένες προβλέψεις ύψους 670 εκατ. ευρώ, οι μισές από τις οποίες σχετίζονται με την COVID-19, έλαβε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το α΄ εξάμηνο του έτους, προκειμένου να καλύψει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Εχοντας ενσωματώσει την επίπτωση της πανδημίας, το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιογόνο κατά 215 εκατ. ευρώ, ενώ χωρίς την επίπτωση αυτή, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη προ φόρων ύψους 126 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα, το α΄ 6μηνο τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1% και 3% αντίστοιχα, ενώ το λειτουργικό κόστος μειώθηκε περαιτέρω κατά 10% ετησίως σε συγκρίσιμη βάση. Τα αποτελέσματα προ προβλέψεων και φόρων αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ.

Οπως εξήγησε στην ενημέρωση των επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς εφάρμοσε ένα εκτεταμένο σχέδιο αναστολής δόσεων για τους πελάτες της που επλήγησαν από την κρίση, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα διοχέτευσε σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, καλύπτοντας τα δύο τρίτα του ετήσιου στόχου των χρηματοδοτήσεων για το 2020. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δάνεια που είχαν ενταχθεί σε μορατόριουμ πληρωμών έληξαν, και από αυτά το 80% εξυπηρετείται κανονικά.

Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων και στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας «Εγγυοδοτικό Ταμείο για την COVID-19» με σκοπό τη διευκόλυνση των ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει συνολικό ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ από σύνολο 3,6 δισ. ευρώ της αγοράς. Επίσης, στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, για 2ετή επιδότηση επιτοκίου σε νέες χρηματοδοτήσεις προς πληγείσες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η τράπεζα συμμετέχει με 3,2 χιλιάδες εγκεκριμένα αιτήματα συνολικού ύψους δανείων 400 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,4 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, η τράπεζα εκτιμάται ότι θα εντάξει επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο 1,2-1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο του 1,6 δισ. ευρώ που είναι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο και είναι σε αναστολή πληρωμών δόσεων.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιταχύνει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, δρομολογώντας την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας έως τα τέλη Νοεμβρίου. Με παράλληλες διαδικασίες δρομολογείται η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων, Vega και Phoenix, και η δημιουργία των τεσσάρων SPV στα οποία θα μεταφερθούν δάνεια 7 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων (χαρτοφυλάκιο Phoenix 2 δισ. ευρώ), η προκαταρκτική αξιολόγηση από οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει ολοκληρωθεί, επιβεβαιώνοντας το ύψος των senior ομολογιών, ενώ αντίστοιχα για τη συναλλαγή Vega των 5 δισ. ευρώ, το επιχειρηματικό σχέδιο και το στάδιο προκαταρκτικής αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο τιτλοποιήσεις αναμένεται να ενταχθούν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και το σχετικό αίτημα για το Phoenix θα υποβληθεί την προσεχή εβδομάδα, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πώλησης ακόμη δύο χαρτοφυλακίων, του Iris (αξίας 600 εκατ. ευρώ), για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές, και του Tirinity (αξίας 300 εκατ. ευρώ).

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 6μήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 23,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2020, από 24,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι συνολικές εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν χαμηλότερες σε τριμηνιαία βάση στο β΄ 3μηνο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή