Αίτημα υπαγωγής στον «Ηρακλή» από την Alpha

Αίτημα υπαγωγής στον «Ηρακλή» από την Alpha

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Alpha Bank κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» για το project Galaxy. Η  διοίκηση της τράπεζας δρομολογεί τις κινήσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μεγάλης συναλλαγής τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 10,5 δισ. ευρώ.

Το αίτημα αφορά το μεγαλύτερο μέρος του Galaxy και συγκεκριμένα με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τις δύο τιτλοποιήσεις με την κωδική ονομασία Galaxy II και Orion, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ (5,7 δισ. και 1,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Η κρατική εγγύηση αφορά τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υποβληθεί και το αίτημα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που απαρτίζουν το project Galaxy.

Η Alpha Bank είναι το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Εχει προηγηθεί η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo της Eurobank, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υποβολή αιτήματος από την Τράπεζα Πειραιώς για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix. Η προοπτική ένταξης συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα «Ηρακλής», του οποίου η Alpha Bank θα είναι ο σημαντικότερος εταίρος με συνολικές εγγυήσεις που θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Πέραν της τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η διοίκηση της Alpha Bank για την ολοκλήρωση του Galaxy, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα σημαντικά οφέλη από την προωθούμενη συναλλαγή, καθώς το κόστος «κλειδώνει» στα χαμηλά, τρέχοντα επίπεδα (μέσο κόστος κάτω από 2%).

Οπως επανέλαβε και κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση της Alpha Bank ο CEO του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα βρίσκεται «σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει».

Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη short list των επενδυτών που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές είναι η Pimco, η ιταλική Cerved Group, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Elliot Management σε σύμπραξη με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης Credito Fondiario, καθώς και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner. Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις υποψηφίους για την ολοκλήρωση της συναλλαγής –που θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στο 13% και σε ουσιαστική αποκλιμάκωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια– εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Η ποιότητα των προσφορών για τη συναλλαγή, που εκτός από την τιτλοποίηση δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ περιλαμβάνει και την πώληση της Cepal, με την οποία θα υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση εξυπηρέτησης και τυχόν νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, δημιουργεί, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, αισιοδοξία πως η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ελληνική αγορά και παράλληλα θα είναι η τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου (DTC) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή