Στον μηχανισμό «Ηρακλής» εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς

Στον μηχανισμό «Ηρακλής» εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα για την ένταξη στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς. Το αίτημα αφορά την παροχή κρατικής εγγύησης για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων με την επωνυμία Phoenix, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το τρίτο πιστωτικό ίδρυμα που εντάσσεται στον «Ηρακλή», μετά τη Eurobank και την Alpha Bank, και με βάση το σχεδιασμό, εκτός από την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix, η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξη ακόμη ενός χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Vega, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η αίτηση για το χαρτοφυλάκιο Phoenix του 1,9 δισ. ευρώ αφορά την παροχή εγγύησης από το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής ικανότητας (senior notes) αξίας 1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα διαθέσει σε επενδυτές έως και το 95% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) εξοφλητικής ικανότητας, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ, διακρατώντας στον ισολογισμό της –εκτός από τους senior τίτλους– τουλάχιστον το 5% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (senior) προεξοφλητικής ικανότητας. Η διαγωνιστική διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών αναμένεται να ανοίξει το φθινόπωρο με στόχο να ολοκληρωθεί το α΄ 3μηνο του 2021.

Το χαρτοφυλάκιο Phoenix αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 δανειοληπτών, από τα οποία 67% είναι καταγγελμένα. Το μέσο ποσό δανείου διαμορφώνεται στις 90.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση ενός μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου (Vega) συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, που αποτελείται από στεγαστικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο Vega περιλαμβάνονται 53.000 δάνεια από 18.000 οφειλέτες. 70% των δανείων είναι καταγγελμένα και φέρουν υποθήκες σε 43.000 ακίνητα.

Η αξία των τίτλων υψηλής διαβάθμισης στο χαρτοφυλάκιο Vega, για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή», ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικά η ζημία από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων υπολογίζεται στις 200 μονάδες βάσης.

Για την αποφυγή ενεργοποίησης της υποχρέωσης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή του Δημοσίου, η τράπεζα έχει ανακοινώσει την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας σε μια νέα εταιρεία (μοντέλο hive down), ενώ η ζημία θα παραμείνει στην παλαιά holding εταιρεία. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η απόσχιση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθούν θα ολοκληρωθεί έως και το α΄ 3μηνο του 2021.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα τέλη του α΄ 6μήνου του 2020 στα 22,6 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια του β΄ 3μήνου του έτους το απόθεμα των NPEs μειώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Ιουνίου 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου διαμορφώθηκε στο 16% με την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων για την επίπτωση της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9, έναντι 15,1% τον Μάρτιο του 2020, με τον δείκτη CET1 στο 14,% έναντι 13,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή