Καθαρά κέρδη 19,8 εκατ. δολ. για τη ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο

Καθαρά κέρδη 19,8 εκατ. δολ. για τη ΦΑΓΕ το πρώτο εξάμηνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη κερδοφορία και οριακή αύξηση εσόδων κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η ΦΑΓΕ International με τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά να καταγράφουν απώλειες. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 19,8 εκατ. δολ. από 14,2 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αξία των πωλήσεων κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 1% στα 261 εκατ. δολ. από 258,3 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία οφείλεται στην ενίσχυση των πωλήσεων κατά 6,8% σε επίπεδο όγκου, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε αφενός από τη μείωση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται κατά 4,7%, αλλά και από την επίπτωση που έχουν στις πωλήσεις οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις οποίες η διοίκηση τοποθετεί σε 1,1%. Αυτή η επίπτωση στις πωλήσεις του ομίλου σε αξία οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ καθώς και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις του ομίλου σε αξία αυξήθηκαν σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία (με 0,8%, 6,2% και 2,8% αντίστοιχα), κάμψη ωστόσο σημείωσε στην ελληνική αγορά κατά 3,3%. Επιπλέον, οι πωλήσεις του ομίλου σε όγκο αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκο στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8,3%, 6,7% και 10,5%, αντίστοιχα. Από την άλλη, στην Ελλάδα σημειώθηκε κάμψη του όγκου των πωλήσεων κατά 1,2%. Οπως διευκρινίζει στην οικονομική της έκθεση η ΦΑΓΕ International, τους πρώτους έξι μήνες (μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020) το 85,9% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιείται στις διεθνείς αγορές έναντι 85,3% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ομίλου εκφράζει, μέσω των οικονομικών καταστάσεων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έντονες επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός και για την αστάθεια που μπορεί να δημιουργήσει στις δραστηριότητές του σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, επιφυλάξεις υπάρχουν όσον αφορά τον αυξημένο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά αλλά και τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη, το μεικτό κέρδος του ομίλου σημείωσε άνοδο 2,5% και διαμορφώθηκε στα 106,1 εκατ. δολ. από 103,5 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αύξηση 17,7% κατέγραψαν τα λειτουργικά του κέρδη, λόγω και της μείωσης ορισμένων εξόδων. Η επίδοση αυτή προήλθε από την πτώση της τιμής του γάλακτος στις ΗΠΑ (9,2%), ενώ άνοδο 10,8% σημείωσε στην Ελλάδα. Το δεύτερο τρίμηνο (που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020) και περιλαμβάνει και την περίοδο του lockdown, όπου οι καταναλωτές στράφηκαν στην αγορά τροφίμων, οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν κατά 0,8% φθάνοντας τα 129,4 εκατ. δολ. Αντίθετα, ενισχυμένες είναι οι πωλήσεις σε όγκο στο σύνολο των αγορών όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 5,1%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή