Στο στόχαστρο της Generali είναι η ΑXA στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο της Generali είναι η ΑXA στην Ελλάδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις με τον ιταλικό όμιλο Generali για την πώληση της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα, βρίσκεται ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος της AXA.

Την είδηση δημοσίευσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις που είναι σε κεντρικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις της AXA με τον ιταλικό όμιλο της Generali προσδιορίζουν το τίμημα στα 150 εκατ. ευρώ.

Η AXA Ασφαλιστική ανήκει από το 2007 στον γαλλικό όμιλο, ο οποίος την είχε εξαγοράσει από την Alpha Bank, έναντι υψηλού τιμήματος που είχε διαμορφωθεί με βάση τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου στα 250 εκατ. ευρώ. Διαθέτει σύμβαση συνεργασίας με την Alpha Bank και δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο ζωής και υγείας. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2019, τα μεικτά ασφάλιστρα ανήλθαν σε περίπου 167 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση στα 13,5  εκατ. ευρώ. Η Generali, που αποτελεί από τις παλαιότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, κατέγραψε το 2019 παραγωγή μεικτών ασφαλίστρων περίπου 218 εκατ. ευρώ και κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση του γαλλικού ομίλου AXA να αποεπενδύσει από συγκεκριμένες δραστηριότητες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που, σύμφωνα με το Bloomberg, υπαγορεύεται από την απόφαση της διοίκησης να επικεντρωθεί στις γενικές ασφαλίσεις με έμφαση στις εμπορικές ασφαλίσεις, την ασφάλιση ακινήτων και αυτοκινήτων. Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 η ολοκλήρωση της εξαγοράς έναντι τιμήματος 15 δισ. δολ. του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού ομίλου XL Group, με ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Να σημειωθεί ότι η στρατηγική του ομίλου, όπως έχει ανακοινωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο Thomas Buberl, είναι να επικεντρωθεί στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας και στην ασφάλιση υγείας και, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου, το σχέδιο αυτό «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Η εταιρεία διερευνά άλλωστε τρόπους για να καλύψει τις πιέσεις που δέχθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και οι οποίες την επιβάρυναν με αποζημιώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 2% στα 52,4 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 48% στο 1,9 δισ. ευρώ μετά την επίπτωση αποζημιώσεων που σχετίζονται με την COVID-19. Χωρίς τον συνυπολογισμό των αποζημιώσεων λόγω πανδημίας τα λειτουργικά κέρδη θα ήταν αυξημένα κατά 1%. Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση του ομίλου επισήμανε την αναγκαιότητα της μεταστροφής του επιχειρηματικού προφίλ της AXA και ακύρωσε τη διανομή έκτακτων αποθεματικών στους μετόχους.

Από την πλευρά του ο ιταλικός όμιλος της Generali, έχοντας με τη σειρά του πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών αλλά και αποεπενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, έχει δημοσιοποιήσει ότι προτίθεται να επενδύσει περί τα 3 δισ. ευρώ σε εξαγορές μικρομεσαίων ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Philippe Donnet, η τρέχουσα οικονομική κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή