Προς ανακεφαλαιοποίηση της Forthnet από την United Group

Προς ανακεφαλαιοποίηση της Forthnet από την United Group

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα λίγων εβδομάδων εκτιμάται πως είναι πλέον η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς του συνόλου των τραπεζικών υποχρεώσεων της Forthnet, της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχών που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες από την United Group, μετά την έγκριση της σχετικής συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, οι λεπτομέρειες της οποίας μένει να προσδιοριστούν επακριβώς, η United Group, που ανήκει στα συμφέροντα του βρετανικού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Forthnet. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, ο όμιλος Forthnet στα τέλη του 2019 παρουσίαζε αρνητική καθαρή θέση ύψους 226,6 εκατ. ευρώ.

Μείωση χρέους

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η εν λόγω αύξηση κεφαλαίου, πολλοί είναι εκείνοι στην αγορά που παραπέμπουν στη σχετική ανακοίνωση που είχε γίνει κατά την επίτευξη της συμφωνίας, βάσει της οποίας «ο αγοραστής μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων». Με δεδομένο ότι εκείνη η ανακοίνωση μιλούσε για «εκτενή» κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, καθίσταται σαφές ότι οι σημερινοί μέτοχοι (Crystal Almond Holdings – Wind 22,17%, δημόσιο της Τυνησίας 15,19%, Ghurair Abdulaziz Al 14,421%) θα υποστούν και εκτενές dilution που πρακτικά μπορεί να μηδενίσει τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Forthnet κινείται αυτές τις μέρες λίγο κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. και ότι το σύνολο των απαιτήσεων που θα αγοράσει η United Group προσεγγίζει τα 350 εκατ., είναι εύκολο να εκτιμήσει το εύρος του dilution που μπορεί να προκύψει. Στην ίδια ανακοίνωση της Forthnet (29η Μαΐου) αναφέρεται πως οι πιστώτριες τράπεζες (που συνολικά ελέγχουν περί το 36% των μετοχών) «δύνανται υπό ορισμένες περιστάσεις να διατηρήσουν αριθμό των πωλουμένων μετοχών». Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από τη συγκεκριμένη συναλλαγή υποθέτουν πως αυτό σημαίνει πως η United Group σε πρώτη φάση δεν θα αποκτήσει πάνω από το 30% περίπου των μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες, αφενός για να μπορέσουν αυτές να καρπωθούν περαιτέρω υπεραξίες στο μέλλον από την αναδιάρθρωση της εταιρείας και αφετέρου για να μη γεννηθεί υποχρέωση δημόσιας πρότασης προς τους υπόλοιπους μετόχους την ώρα που η καθαρή θέση της εταιρείας είναι αρνητική κατά 226,6 εκατ. Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να διευκρινιστεί μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία χρονικά τοποθετείται εντός Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί, όπως άλλωστε ευρέως τεκμαίρεται ότι θα γίνει, και η έγκριση από την ελληνική Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Κατόπιν θα ξεκινήσει διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Forthnet είτε με πρωτοβουλία της διοίκησής της είτε του νέου μοναδικού πιστωτή της και μεγαλομετόχου που έχει όλα τα σχετικά έννομα δικαιώματα.

Κολοσσός

Η United Group, που εισήλθε στη διεκδίκηση της Forthnet στα μέσα Μαρτίου, μόλις πέρυσι εξαγοράστηκε από όχημα συμφερόντων της BC Partners, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου, σε μια συναλλαγή που την αποτίμησε στα 2,568 δισ. ευρώ. Η United απέκτησε πρόσφατα και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται και η κροατική Tele2. Υπενθυμίζεται πως η BC Partners διεκδίκησε και τη Wind σε μια διαδικασία που όμως εγκαταλείφθηκε από τους πωλητές στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή