Μειώνει κατά 30 εκατ. το λειτουργικό κόστος για το 2020 η Avis

Μειώνει κατά 30 εκατ. το λειτουργικό κόστος για το 2020 η Avis

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, έχει εξοικονομήσει από τις αρχές της χρονιάς η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων Avis, υλοποιώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών δαπανών με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για τη χρήση του 2019, η εξοικονόμηση κόστους προήλθε, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων, την αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και των ελάχιστων εγγυημένων προμηθειών με όλα τα μεγάλα αεροδρόμια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Avis περιόρισε κατά 7.000 τις προγραμματισμένες αγορές οχημάτων για την ανανέωση του στόλου της.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (rent a car) θα υποχωρήσουν κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι, έχοντας καταγράψει πτώση άνω του 80% το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία, ύστερα από ραγδαία οκταετή ανάπτυξη, τα έσοδα από τον τομέα του rent a car θα υποχωρήσουν. Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Avis, ο κλάδος των μακροχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να επηρεαστεί σε μικρό βαθμό όσον αφορά τα έσοδα από τα ενεργά συμβόλαια, αλλά λόγω της αναμενόμενης ύφεσης, η ζήτηση, εν γένει, για μισθώσεις νέων αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί. Η εταιρεία τοποθετεί για το 2020 τον πήχυ της συνολικής αγοράς νέων αυτοκινήτων σε λιγότερα από 80.000 από 114.000 το 2019.

Η Avis, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεσή της, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, έχοντας εξασφαλίσει πιστοληπτικές γραμμές με κόστος της τάξεως του 3%, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) να έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση με 40 εκατ. ευρώ χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία (ABS) της AVIS.

Το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,5%, σε σχέση με το 2018, σε 190,7 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν σε περίπου 24 εκατ. ευρώ από 18,5 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία προ φόρων αυξήθηκε (+13%) σε 30,7 εκατ. ευρώ. Η Avis εμφανίζει συσσωρευμένα κέρδη ύψους 74,3 εκατ. ευρώ, ενώ ενίσχυσε σε ποσοστό 13,3% τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), τα οποία διαμορφώθηκαν σε περίπου 93 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης της Avis, που κατέγραψε αύξηση του όγκου των συμβολαίων και του αριθμού των πελατών κατά 14% και 32%, αντίστοιχα, εμφάνισε έσοδα 90,2 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο μέγεθος από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να ανέρχεται σε 56,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή