Υψηλή είναι η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού κλάδου

Υψηλή είναι η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού κλάδου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θωρακισμένος έναντι απρόβλεπτων γεγονότων και έναντι των κινδύνων που έχει αναλάβει για λογαριασμό των ασφαλισμένων του είναι ο ασφαλιστικός κλάδος, όπως προκύπτει από τους υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας που εμφανίζουν οι εταιρείες για το 2019.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις φερεγγυότητας που δημοσιεύουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες και επεξεργάστηκε το underwriter.gr, το 2019 ο κλάδος διατήρησε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ενισχύοντας τον δείκτη φερεγγυότητας κατά 4% περίπου σε σχέση με το 2018 στο σύνολο της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο δείκτης φερεγγυότητας του κλάδου διαμορφώθηκε στο 179% έναντι 172% το 2018, στοιχείο που δείχνει ότι τα κεφάλαια του κλάδου υπερκαλύπτουν δύο φορές περίπου τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ασφαλισμένων του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανόνες του Solvency, δηλαδή του κανονιστικού πλαισίου που ισχύει για τον ασφαλιστικό κλάδο σε όλη την Ευρώπη, οι εταιρείες δεν μπορούν να έχουν δείκτη φερεγγυότητας κατώτερο του 100%, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη λήψη προληπτικών μέτρων από την πλευρά των εποπτικών αρχών, που θα μπορούσαν να φτάσουν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Για τον υπολογισμό του δείκτη φερεγγυότητας λαμβάνονται υπόψη τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια του κλάδου, δηλαδή τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ως αντίκρισμα στις υποχρεώσεις του. Με βάση τις εκθέσεις φερεγγυότητας, τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια για το 2019 ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ενίσχυση κατά 14% έναντι του 2018, υπερκαλύπτοντας την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για τον κλάδο, που διαμορφώθηκε στο 1,87 δισ. ευρώ.

Υψηλή είναι η φερεγγυότητα του ασφαλιστικού κλάδου-1

Να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ο ασφαλιστικός κλάδος εμφάνισε αύξηση των εργασιών του κατά 8,7% από ασφαλίσεις ζωής και περιουσίας και το σύνολο των ασφαλίστρων ανήλθε σε 4,1 δισ. ευρώ περίπου. Η ανοδική πορεία του κλάδου αναστράφηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση των εργασιών τους κατά 4,5%, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει ο κλάδος ζωής, και έτσι το σύνολο των ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στο 1,9 δισ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις

Η απαίτηση για κεφάλαια είναι διαφορετική για κάθε εταιρεία και αποτελεί συνάρτηση του όγκου της παραγωγής της και της έκθεσής της σε κίνδυνο. Ετσι, οι μεγάλες εταιρείες έχουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως επίσης υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν εκείνες οι εταιρείες που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως είναι τα εγγυημένα συμβόλαια ζωής.

Κάθε εταιρεία, με βάση το Solvency, υποχρεούται να δεσμεύσει ένα ελάχιστο κεφάλαιο ανάλογα με τον δείκτη ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (δείκτης MCR). Οσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα που διαθέτει, σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερες αντοχές να αντιμετωπίσει απρόβλεπτους κινδύνους, όπως μια μεγάλη φυσική καταστροφή ή ακόμη και μια πανδημία, εφόσον είναι καλυπτόμενος κίνδυνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή