Στήριξη του τουρισμού έως τον Μάρτιο 2021 ζητεί ο ΣΕΤΕ

Στήριξη του τουρισμού έως τον Μάρτιο 2021 ζητεί ο ΣΕΤΕ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι προτάσεις για νέα μέτρα ή τροποποίηση/επέκταση υπαρχόντων υπέβαλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε επιστολή του προς τους υπουργούς και υφυπουργούς Εργασίας και Οικονομικών σημειώνει ότι «η αρχική μας εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. δυστυχώς διαψεύδεται, λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχυς πλέον έχει τοποθετηθεί στα 3-3,5 δισ. για όλο το 2020». Με δεδομένο ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέουν μέτρα που αφορούν την εργασία, ενώ εκτιμάται πως τα προβλήματα θα οξυνθούν το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο του 2021, προτείνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης στις τουριστικές επιχειρήσεις (εφαρμογή έως και 31-3-2021), «προσβλέποντας σε όσο γίνεται περιορισμό των απολύσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αναπόφευκτο».

Οι έξι προτάσεις είναι:

1. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων παρουσιάζει εποχικότητα στη λειτουργία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν «επικεντρώνεται» στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

2. Αναστολή συμβάσεων εργασίας: Παράταση του μέτρου και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2020.

3. «Συν-Εργασία»: Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως και τις 31-3-2021, με τη μορφή που σήμερα έχει.

4. Ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία: «Πάγωμα» των δόσεων των ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ έως και τις 30 Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως.

5. Κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή: ο προγραμματισμός πολλών επιχειρήσεων ανατράπηκε και είτε υποχρεώθηκαν να κλείσουν είτε θα υπολειτουργούν με λιγότερο προσωπικό.

6. Τηλεργασία – ασφαλιστικό πλαίσιο: Αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλεργασία – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή