Προχωράει η διασύνδεση Λαυρίου με τη Σύρο

Προχωράει η διασύνδεση Λαυρίου με τη Σύρο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλοκληρώθηκε, παρά την πανδημία, εντός  χρονοδιαγράμματος μέσα στον Αύγουστο, η πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου Σύρου – Λαυρίου, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου ο ΑΔΜΗΕ θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην 24ωρη δοκιμή υψηλής τάσης χωρίς φορτίο και στην έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με φορτία. Με την πόντιση του καλωδίου διασύνδεσης Σύρου – Λαυρίου ολοκληρώνεται και η γ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξασφαλίζοντας πλήρη αξιοπιστία τροφοδότησης του συγκροτήματος των Κυκλάδων για τον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του έργου. Η μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης της Σύρου διπλασιάζεται και θωρακίζεται η τροφοδοσία του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση βλάβης (backup γραμμής).

Πόντιση του καλωδίου

Η πόντιση του καλωδίου ολοκληρώθηκε με την προσαιγιάλωσή του στη Σύρο στα μέσα Αυγούστου. Είχε ήδη προηγηθεί η κατασκευή και πόντιση του συνδέσμου θάλασσας που ένωσε τα δύο τμήματα του υποβρύχιου καλωδίου. Αν και τα υποβρύχια καλώδια συνήθως θάβονται έως βάθος 100 μέτρων (10-11 χλμ.) λόγω της έντονης αλιευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων και στο πλαίσιο της διαρκώς αυξανόμενης προστασίας των υποβρύχιων διασυνδέσεων που υλοποιεί πλέον ο ΑΔΜΗΕ, αποφασίστηκε η προστασία του καλωδίου σε μήκος 75-80 χλμ., αυξάνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία του κυκλώματος και της τροφοδοσίας των Κυκλάδων. Το έργο της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σύρου με το Λαύριο, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, άρχισε να κατασκευάζεται από την ανάδοχο εταιρεία Nexans τον Νοέμβριο του 2018. Το υποβρύχιο καλώδιο είναι μήκους 107 χλμ. και η τάση του 150 kV.

«Η ολοκλήρωση της β΄ και γ΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων εντός χρονοδιαγράμματος σε μια τόσο δύσκολη χρονιά όσο η φετινή, εξαιτίας της COVID-19, επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του διαχειριστή στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων ύψους 5 δισ. ευρώ», δηλώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και επισημαίνει: «Με την ηλέκτριση του νέου καλωδίου της Σύρου και τη διασύνδεση –για πρώτη φορά– της Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα περνάμε στην τέταρτη και τελευταία φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024».

Το όφελος για τους καταναλωτές ρεύματος από την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων υπολογίζεται σε ετήσια βάση στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για το περιβάλλον από την παύση λειτουργίας των πετρελαϊκών τοπικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ σε βάθος 10ετίας προβλέπει διασύνδεση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2029. Μετά τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί και τη διασύνδεση των νοτίων Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σαντορίνη και   Σέριφος) το 2024, ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων έως το 2027 και των νησιών του Βορείου Αιγαίου έως το 2029. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία και η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή