Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο εξαιτίας πιέσεων στις τράπεζες

Οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο εξαιτίας πιέσεων στις τράπεζες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη νευρικότητα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση του μηνός και του καλοκαιριού, καθώς, παρά το θετικό άνοιγμα και τα ενδοσυνεδριακά κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, τελικά έκλεισε με απώλειες, κυρίως λόγω του αρνητικού «γυρίσματος» των τραπεζικών μετοχών λίγο μετά τις 15.30 και από το +1,9% που σημείωνε ο κλαδικός δείκτης στα υψηλά ημέρας.

Το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και η πτώση στη Γουόλ Στριτ, παρά το θετικό άνοιγμα σε νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P 500, δεν βοήθησαν για κάτι καλύτερο στο Χ.Α. και στη διατήρηση της ανόδου, παρότι ο Αύγουστος «καταχωρήθηκε» ως θετικός μήνας για την ελληνική αγορά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 633,98 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτασε έως τις 641,60 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,11 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης που σημειώθηκε στις τελικές δημοπρασίες, η οποία και οφείλεται στις ρευστοποιήσεις των πρωινών κερδών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1.513,39 μονάδες, ενώ με κέρδη της τάξεως του 1,17% και στις 837,69 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,42% στις 325,35 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,43%, τη Eurobank στο -0,76%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,35% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,87%.

Σε επίπεδο μηνός, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,65%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,87% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 7,43%. Σημειώνεται πως από τις αρχές του έτους οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 30% και για τον τραπεζικό το 63%.

Πάντως, σύμφωνα με τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, μετά την πρόσφατη συσσώρευση το Χ.Α. δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα εν μέσω προσδοκιών για τις φορολογικές και όχι μόνο παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος. Στον αντίποδα, η ένταση με την Τουρκία φαίνεται πως θα διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της γείτονος χώρας, μετά και τον δρόμο των κυρώσεων που άνοιξε η Ευρώπη. «Αναμένουμε σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας και του όγκου συναλλαγών με ανοδικές διαθέσεις», όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα και με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η συσσώρευση δείχνει να βαίνει προς το τέλος της, με τους επενδυτές να είναι σε εγρήγορση για τις όποιες κινήσεις. Το κλίμα με την Τουρκία συνεχίζει να είναι τεταμένο, με τις πιθανότητες να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα να είναι μεγάλες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή