Στη Δ. Μακεδονία η γερμανική RWE για τη μεγάλη πράσινη επένδυση

Στη Δ. Μακεδονία η γερμανική RWE για τη μεγάλη πράσινη επένδυση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοψία στη λιγνιτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία προετοιμάζεται να υποδεχθεί κοινή επένδυση με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιήσει μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο της γερμανικής RWE που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα. Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια επαφών και ανταλλαγής στοιχείων με τη ΔΕΗ και τη θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, και καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ, που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά με την υπογραφή MoU με τη ΔΕΗ τον περασμένο Μάρτιο. Το κλιμάκιο της RWE θα παραμείνει στην Ελλάδα για μία εβδομάδα και, εκτός από την επίσκεψή του στην Κοζάνη, θα έχει επαφές στην Αθήνα με αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την οποία και θα αξιολογήσει την πορεία τής μέχρι τώρα συνεργασίας.

Η επένδυση των 2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που προβλέπει το MoU που υπέγραψε η RWE με τη ΔΕΗ συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την ολοκλήρωση του master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο. Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το master plan και το πώς θα αντιμετωπιστούν χρηματοδοτικά και αδειοδοτικά ζητήματα είναι τα θέματα που θα επιδιώξουν να διερευνήσουν οι εκπρόσωποι της RWE και τα οποία θα καθορίσουν την εξέλιξη και την τελική αποτύπωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ. Η ταχύτητα έκδοσης των αδειών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και το θέμα έχει τεθεί από ενδιαφερόμενους επενδυτές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το οποίο και σχεδιάζει να εντάξει ειδικά αδειοδοτικά πλάνα για την προσέλκυση επενδύσεων στο master plan για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να καθοριστεί χρονικό όριο έκδοσης των αδειών, το κόστος των οποίων θα μειωθεί ή και θα μηδενιστεί, και παράλληλα να δημιουργηθεί ειδικός φορέας που θα παρακολουθεί την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά της διοίκησης και θα παρεμβαίνει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι της RWE θα έχουν ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία και για τα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν επαφές στην Αθήνα και με τράπεζες για να δουν θέματα χρηματοδότησης της επένδυσης. Αντίστοιχες επαφές θα ξεκινήσει από την πλευρά της και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για τη χρηματοδότησης της δρομολογούμενης κοινής επένδυσης με την RWE.

Τα κίνητρα

Το πακέτο χρηματοδοτικών κινήτρων που η κυβέρνηση εξετάζει να εντάξει στο master plan περιλαμβάνει επιχορηγήσεις για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών, δάνεια με ευνοϊκούς όρους, όπως μειωμένο επιτόκιο, περίοδο χάριτος, μεγάλη περίοδο αποπληρωμής καθώς και πιστώσεις με εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς εξασφαλίσεις. Το master plan θα περιλαμβάνει επίσης εργασιακά, ασφαλιστικά και φορολογικά.

Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός των ΔΕΗ και RWE προβλέπει την ανάπτυξη από κοινού φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η ΔΕΗ θα βάλει στο κοινό «καλάθι» άδειες για 1 γιγαβάτ από τα συνολικά αδειοδοτημένα 6,5 γιγαβάτ που διαθέτει, ενώ αντίστοιχης ισχύος άδειες θα εισφέρει και η RWE, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά την αγορά για εξαγορές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή