Στα 37,5 εκατ. οι ζημίες της «Ελλάκτωρ»

Στα 37,5 εκατ. οι ζημίες της «Ελλάκτωρ»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 37,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, κατέγραψε κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 38% σε 438 εκατ. ευρώ, από 705 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στη στρατηγική για περιορισμό της δραστηριότητας της κατασκευής μόνο στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, αλλά και στην επίδραση που είχαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στον τομέα των παραχωρήσεων. Θετικά πάντως αξιολογείται το γεγονός ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκε η λειτουργική κερδοφορία των τομέων ΑΠΕ, περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων) και ανάπτυξης ακινήτων, ενώ βελτίωση στο 18,8% (από 15,2%) σημείωσε και το περιθώριο προσαρμοσμένων EBITDA (λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Κατασκευές

Στον κατασκευαστικό τομέα, η «Ακτωρ» παρουσίασε πτώση εσόδων κατά 51% σε 257 εκατ. ευρώ, λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Οι λειτουργικές ζημίες διαμορφώθηκαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,2 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο εξάμηνο, ενώ οι ζημίες προ φόρων ήταν 28,2 εκατ. ευρώ, από ζημίες 7,5 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, καθώς υπογράφηκαν νέες συμβάσεις 326 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία αναμένει και την υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ύψους 587 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα αυξήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο 1,9 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το πλάνο μετασχηματισμού του τομέα της κατασκευής ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από λίγες εβδομάδες, προβλέποντας σημαντικές περικοπές εξόδων και συνολική εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα 2020-2023. Εξ αυτών, 30 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του κόστους των πωλήσεων, χάρις στο νέο κέντρο προμηθειών, 32 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών προσωπικού (μεταξύ άλλων και μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου) και περίπου 38 εκατ. ευρώ από τη διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακίνητα θυγατρικών) και εισπράξεις

παλαιών απαιτήσεων.

Επιλογές

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ελλάκτωρ, παρά την επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος, το προσαρμοσμένο EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 82,3 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων αρνητικών ποσών 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν έξοδα 4,8 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση της κατασκευής και την απομείωση αξίας ακινήτων προς πώληση κατά το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιλογές της προηγούμενης διετίας αποδίδουν καρπούς, η κυκλοφορία στην Αττική Οδό ανακάμπτει σταδιακά, ενώ θετικό θεωρείται και το μελλοντικό όφελος για τις κατασκευές, λόγω του πακέτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 32 δισ. ευρώ, ή 17% του ΑΕΠ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή