Σήμερα αποφασίζει το Δ.Σ. για το ποσοστό της Telenor στην Cosmote

Σήμερα αποφασίζει το Δ.Σ. για το ποσοστό της Telenor στην Cosmote

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες πέρασαν από την πρώτη εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του OTE για την εξαγορά του 18% της Cosmote που πωλεί η Telenor B Invest, η οποία πνίγηκε από πολιτικές παρεμβάσεις. Σήμερα το θέμα επανέρχεται και το Δ.Σ. του OTE καλείται να αποφασίσει αν θα διαθέσει πάνω από 200 δισ. δρχ. για την απόκτηση της συμμετοχής που πωλεί η Telenor, αποχωρώντας από την Cosmote και η οποία πρέπει να δοθεί μέχρι τις 30/1. Διαφορετικά, η νορβηγική εταιρεία θα αποκτήσει άλλον αγοραστή.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο OTE ελέγχει το 58,98% της Cosmote, η Telenor το 18% η WRCom Enterprises Ltd (συμφερόντων Σαραντίτη) το 7,27% και το επενδυτικό κοινό το 15,75%.

Αρχικά (τον Μάιο), μετά τη γνωμοδότηση και της MorgaStanley DeaWitter ο OTE ήρθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Telenor για εξαγορά του 18% προς 10,44 ανά μετοχή, αλλά και του 3% που αυτή κατέχει στην AMC (εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία). Ετσι το τίμημα τότε είχε διαμορφωθεί σε 212,4 δισ. δρχ. ή 624,4 εκατ. ευρώ (620,2 εκατ. ευρώ για το πακέτο της Cosmote και 4 εκατ. ευρώ για την AMC) και περιελάμβανε premium (υπεραξία) 8,9% που είχε χαρακτηρισθεί εύλογο.

Τώρα με μέση τιμή στη μετοχή της Cosmote τα 11,71 ευρώ (τρέχουσα των τελευταίων 30 ημερών) προτείνεται στο Δ.Σ. να εγκρίνει εξαγορά του μεριδίου της Telenor με έκπτωση 10% με βάση τη μέση τιμή του τελευταίου μήνα.

Πάντως, το Δ.Σ. του OTE θα απασχολήσουν και τα bonus ύψους 8 δισ. δρχ. που διετέθησαν, όπως αποδεικνύεται και επίσημα, με καθαρώς προσωπικά κριτήρια. O κ. Μανασής θα πληροφορήσει τα μέλη του Δ.Σ. ότι «οι έκτακτες παροχές σε ορισμένα στελέχη υπερέβησαν το συμφωνηθέν όριο των 2 εκατ. δρχ., και ότι στο θέμα επενέβη ο Εσωτερικός Ελεγκτής και ο αρμόδιος Γενικός κ. Γκελέπης θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της έρευνάς του».

Ο κ. Μανασής επίσης για το ίδιο θέμα επιχειρεί να εφεύρει επιχειρήματα για τη διανομή bonus παρά τη μείωση των κερδών του OTE υποστηρίζοντας ότι: ο Οργανισμός το 2000 είχε έκτακτα έσοδα 70 δισ. δρχ. από τη μετοχοποίηση της Cosmote και το 2001 έκτακτη δαπάνη 20 δισ. δρχ. υπέρ του ΤΑΠ OTE…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT