H πτώχευση της Enron χτύπησε την πόρτα της Σοφοκλέους

H πτώχευση της Enron χτύπησε την πόρτα της Σοφοκλέους

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγόμενη χαρακτηρίζεται η χθεσινή πτώση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε ποσοστό 1,12% και να διαμορφώνεται στις 2.595,87 μονάδες.

Η Σοφοκλέους, εμφανώς επηρεασμένη από το διεθνές αρνητικό κλίμα εξαιτίας των επιπτώσεων στα αμερικανικά χρηματιστήρια από την πτώχευση της Enron, δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από τις 2.600 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις ήταν πιο έντονες στους κλάδους των τραπεζών και τις τηλεπικοινωνίες και πιο ήπιες στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραφε απώλειες. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα βοήθησε στη μετριοπαθή πτώση του δείκτη, ενώ είχαμε και τη διενέργεια 3 προσυμφωνημένων συναλλαγών: Εθνική Τράπεζα 46.872 στην τιμή των 26,78 ευρώ και 2 πακέτα για την Panafo100.000 μετοχές έκαστο στην τιμή των 6,54 ευρώ. Συνολικά, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 112,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 20 κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,31%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap 40 έχασε 0,62%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Small Cap 80 έχασε σε ποσοστό 1,02%.

O τραπεζικός κλάδος κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,33%, ο κατασκευαστικός κλάδος έχασε 1,24%, ενώ ο κλάδος των συμμετοχών υποχώρησε σε ποσοστό 1,04%.

Οπως υποστηρίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Παναγιώτης Βοϊλλής, το βασικό κριτήριο για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος διεθνώς είναι να γνωστοποιηθεί το εύρος της ύφεσης που πλήττει την αμερικανική οικονομία, ενώ για τα εγχώρια δεδομένα ο πρόεδρος των χρηματιστών τονίζει ότι οι θετικές καταλήξεις στα ανοικτά θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, με κυριότερο αυτό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα προσδώσουν ώθηση στο ΧΑΑ.

Αναφερόμενος, τέλος, ο κ Βοϊλλής στην εικόνα του κλάδου, υποστηρίζει ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές χρηματιστηριακών εταιρειών διενεργούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, εξαιτίας της ύφεσης που υπάρχει, με συνέπεια να κυριαρχεί η εγκράτεια σε κινήσεις εντυπωσιασμού, ενώ προσθέτει ότι το XAA για να έχει ελπίδες ανάκαμψης θα πρέπει ο όγκος των συναλλαγών να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 200 -250 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τις 359 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, 53 τίτλοι κατέγραψαν άνοδο, 272 υποχώρησαν και 34 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η προνομιούχος μετοχή της Κλωνατέξ με ποσοστό ανόδου 10,98%. Ακολούθησαν η Betanet με άνοδο 7,63%, η Flexopack με 5,37% και στη συνέχεια βρέθηκαν οι μετοχές Stabilton(π) 4,82%, Ντιονίκ 3,95%, Ξιφίας(π) 3,59%, Κλωνατέξ (κ) 3,57% και η μετοχή της Κρέκα που είχε άνοδο 3,11%.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Rainbow που υποχώρησε σε ποσοστό 17,78%, το προνόμιο του Μπουτάρη έχασε 10,58% και ακολούθησε το προνόμιο της Εσκιμό -9,58%, το προνόμιο της Αλυσίδας που υποχώρησε 9,56%, το προνόμιο του Χάλυβα έχασε 7,98%. Την πρώτη δεκάδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση συμπληρώνουν οι μετοχές της Imperio -6,12%, Ζάμπα -5,82% και η προνομιούχος μετοχή του Εμπορικού Δεσμού που έχασε 5,60%.

H ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού μήνα για το 2002 αποδεικνύει ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει σημάδια ωριμότητας και σταθερότητας, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους επαγγελματίες της αγοράς να μιλούν για χρονιά χωρίς έντονες διακυμάνσεις, όπου θα κυριαρχήσουν οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και ικανό management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT