Αλμα των τηλεπικοινωνιακών μετοχών

Αλμα των τηλεπικοινωνιακών μετοχών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα «σφυροκοπήθηκε» αλύπητα από τους επενδυτές. Χθες, η μετοχή της Vodafone ηγήθηκε της ανόδου των τιμών των μετοχών στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και εκείνες της κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ευνοήθηκαν, μετά τις ανακοινώσεις της Alcatel. O γαλλικός κολοσσός διευκρίνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα κέρδη της τριμήνου θα παρουσιάσουν βελτίωση. Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών ήταν η κατά 5,82% ενίσχυση, χθες, της τιμής της μετοχής του. Παράλληλα, η επίσης θετική ανακοίνωση της αμερικανικής Corning εγκαινίασε «όμορφα» την εβδομάδα γις τις εταιρείες των προαναφερομένων κλάδων, πολλές από τις οποίες αναμένονται να δημοσιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες αποτελέσματά τους χρήσεως.

Σήμερα, Τρίτη, αναμένονται ανακοινώσεις της ολλανδικής Philips, ενώ ακολουθούν την Πέμπτη η φινλανδική Nokia και η γερμανική SAP. Ωστόσο, ίσως ακόμη πιο σημαντικές να αποδειχθούν οι ανακοινώσεις των αμερικανικών GM, Intel και Motorola, που πρόκειται να γίνουν επίσης σήμερα από την άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε χθες ο δείκτης DJ Stoxx Telecom Index, ο οποίος ενισχύθηκε κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες, μετά την κατά 4,75% άνοδο της τιμής της μετοχής της Vodafone. Πρόκειται, ωστόσο, για «αναπλήρωση» ενός πολύ μικρού μέρους του κενού του 16%, του ποσοστού δηλαδή στο οποίο υποχώρησε συνολικά την περασμένη εβδομάδα η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησαν ανησυχίες στις αγορές για το αν δικαιολογούνται οι τεράστιες επενδύσεις της Vodafone και αν θα αποσβεσθούν σε εύγλωττο χρονικό διάστημα. Ανοδο της τάξεως του 1,82% σημείωσε εξάλλου χθες η τιμή της μετοχής της Ericsson, όταν η εταιρεία επελέγη ως ο κύριος προμηθευτής της ισπανικής Telefonica για την ανάπτυξη του δικτύου της UMTS στην Ισπανία και στη Γερμανία. H μετοχή της Nokia ενισχύθηκε χθες κατά 2,11%.

Πάντως, τα «δεινά» των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ίσως να μην έχουν τελειώσει ακόμη. Αναλυτές ανέφεραν χθες πως αν και δεν προβλέπεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει έναν δεύτερο κύκλο ύφεσης, τα πρόσφατα στοιχεία σχετικώς με την κατανάλωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Οπως τονίζουν, η αναπλήρωση των αποθεμάτων, που από το φθινόπωρο είχαν αρχίσει να συρρικνώνονται, ενίσχυσε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Δύσης το πρώτο τρίμηνο φέτος. Αν όμως δεν επιταχυνθούν οι ρυθμοί αύξησης της κατανάλωσης, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με υψηλό βαθμό ασφάλειας ότι επίκειται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Μεγάλη χαμένη της χθεσινής ημέρας ήταν πάντως η μετοχή της εταιρείας σχεδιασμού μικροτσίπ, της ARM Holding, η οποία ανακοίνωσε μεν κέρδη ανάλογα με εκείνα των προσδοκιών των αναλυτών, αποκάλυψε όμως σημαντική μείωση των εσόδων της από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,78%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,77%, ο MIB 30 αυξήθηκε κατά 0,34% και ο SMI με άνοδο 0,34%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra Dax ενισχυόταν κατά 0,54%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή