Παραινέσεις Θωμαδάκη σε χρηματιστές

Παραινέσεις Θωμαδάκη σε χρηματιστές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις προέτρεψε τους χρηματιστές ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη χθεσινή δίωρη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης υπεραμύνθηκε του Χρηματιστηρίου Παραγώγων τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται για την κακή εικόνα της υποκείμενης αγοράς, επεσήμανε ότι ο θεσμός του margiaccount (αγορά επί πιστώσει) βοήθησε στη μείωση των κόκκινων κωδικών, ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστοποίηση στελεχών της Κεφαλαιαγοράς αφού, χαριτολογώντας, ο πρόεδρος της E.K. παρότρυνε τους χρηματιστές να «δώσουν εξετάσεις όλοι μαζί» για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους επενδυτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τους χρηματιστές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση κυρίως μεγάλων εντολών από θεσμικούς επενδυτές. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, «σε περιόδους μειωμένης ρευστότητας, όπως αυτή που διερχόμαστε, είναι εύκολο να επιταθούν ορισμένες ανωμαλίες στη διαδικασία της αγοράς, τις οποίες μπορούμε να αποσοβήσουμε με την υιοθέτηση προσεκτικών και εξομαλυντικών συμπεριφορών». Εχουμε παρατηρήσει, είπε ο κ. Θωμαδάκης, «ότι μεγάλες εντολές εκτελούνται χωρίς την απαιτούμενη προφύλαξη της αγοράς από ταχείες μεταπτώσεις, μεγάλες διακυμάνσεις και γενικότερα συγκυριακές εμφανίσεις έλλειψης ρευστότητας, που ωθούν σε μεγάλες μεταβολές τιμών». O κ. Θωμαδάκης ζήτησε από τους χρηματιστές να ενημερώνουν τους μεγάλους πελάτες για την ενδεχόμενη έλλειψη ρευστότητας που μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη εντολή τους και να επιμένουν σε χρονική διευθέτηση της εντολής σε μία ή περισσότερες συνεδριάσεις, τακτική που ακολουθούν όλοι οι Ευρωπαίοι χρηματιστές.

Για το θεσμό του margiaccount ο πρόεδρος της E.K. τόνισε ότι έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά και αποκάλυψε ότι στο τέλος του Φεβρουαρίου 2002, το σύνολο των πιστώσεων ανήλθε σε 29,4 δισ. δρχ. έναντι 5,7 δισ. δραχμών στις 31 Αυγούστου του 2001, ενώ τα χαρτοφυλάκια ασφαλείας έχουν ανέλθει πλέον σε 87,7 δισ. δραχμές ή περίπου 257 εκατ. ευρώ. Ακόμη ο κ. Θωμαδάκης πρόσθεσε ότι η χρηματιστηριακή κοινότητα κάνει σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες να ελέγξει το πρόβλημα των ακάλυπτων υπολοίπων (κόκκινων κωδικών), το ύψος των οποίων έχει μειωθεί παρά την πτώση του Δείκτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης πολλοί χρηματιστές υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ειδικά θέματα της αγοράς που αφορούσαν τόσο τη ρευστότητα όσο και τις πιστοποιήσεις στελεχών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο κ. Θωμαδάκης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με συγκαταβατικότητα και τονίζοντας συνέχεια ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να κάνουν όσο μπορούν καλύτερα τη δουλειά τους για να βελτιωθεί το κλίμα και να ξαναβρεί η χρηματιστηριακή αγορά το ρυθμό της.

Στο τέλος αποφασίσθηκε να πραγματοποιείται πιο συχνά η συνάντηση των εκπροσώπων των χρηματιστών με τον πρόεδρο της E.K. ενώ αύριο το πρωί ο κ. Θωμαδάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για τα πεπραγμένα της κεφαλαιαγοράς το 2001.

Ηδη κάποιες ΑΕΔΑΚ, όπως η Marfin, ακολουθούν την πρακτική αυτή δηλώνοντας δείκτες σημεία αναφοράς για τα αμοιβαία τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική των benchmark είναι ευρέως διαδεδομένη στις ξένες κεφαλαιαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή