Δανειακή ασφυξία στις εμπορικές εταιρείες

Δανειακή ασφυξία στις εμπορικές εταιρείες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτική είναι η κατάσταση για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η ύφεση που πλήττει την αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές υποχρεώσεις των περισσοτέρων εταιρειών διαμορφώνουν ένα δυσάρεστο περιβάλλον για τον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο εξάμηνο οι συνολικές υποχρεώσεις των 51 εμπορικών, λιανικού και χονδρικού τομέα, επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστηρίο Αθηνών αυξήθηκαν κατά 6,4% και ανήλθαν στο ιλλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ, ξεπερνούν δηλαδή το 1 τρισ. δραχμές!

Βέβαια οι εμπορικές επιχειρήσεις δικαιολογούν υψηλές υποχρεώσεις, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η πρακτική της χρηματοδότησης των πωλήσεών τους μέσω δόσεων και άλλων παροχών. Ετσι δεν είναι περίεργο μια εμπορική επιχείρηση να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλές υποχρεώσεις τόσο προς τα ίδια κεφάλαιά της όσο και ως προς τον κύκλο εργασιών της.

Πλήθος παροχών

Οι εμπορικές επιχειρήσεις του λιανικού τομέα, προσπαθώντας να δελεάσουν τους καταναλωτές αλλά και για να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου για την εγχώρια πραγματικότητα σύγκρουση με πλήθος παροχών προς τους καταναλωτές. Αιχμή του δόρατος ήταν και παραμένει η πολιτική των δόσεων.

Τα νούμερα πάντως προκαλούν αμηχανία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συνολικές υποχρεώσεις των εμπορικών εταιρειών ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες των πωλήσεών τους που στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ.

Εταιρείες όπως η Μουριάδης, η Connection, η Micromedia, η Ράδιο Κορασίδης εμφανίζουν υποχρεώσεις μέχρι και 5 φορές υψηλότερες του κύκλου εργασιών τους.

Η άνοδος των υποχρεώσεων δεν έφερε κέρδη στον κλάδο. Τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησαν σημαντικά σε ποσοστό 24,5% και περιορίστηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την δυσπραγία στο κλάδο.

Μάλιστα 16 από αυτές παρουσίασαν ζημίες? μεταξύ αυτών ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ με -14,3 εκατ. ευρώ, η ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ με -9,85 εκατ. ευρώ, η ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ με -2,178 εκατ. ευρώ, η A-B ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ με -2,149 ευρώ και η ΤΑΣΟΓΛΟΥ με -2, 044 εκατ. ευρώ.

Σοβαροί είναι οι φόβοι ότι πολλές εταιρείες ακολούθησαν αλόγιστα επιθετική πολιτική δόσεων, με αποτέλεσμα να έχουν πολλές «κρυφές» επισφάλειες.

Ο προβληματισμός για τον κλάδο αντικατοπτρίζεται και στη Σοφοκλέους. O δείκτης των εταιρειών λιανικού εμπορίου υποχωρεί από τις αρχές του έτους κατά 35,7%, του χονδρικού εμπορίου κατά 30%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή