O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σοφοκλέους, τα έσοδα και οι μετοχοποιήσεις

Ιδιαίτερα ανήσυχος παραμένει ο υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης, από την παρατεταμένη απαξίωση της Σοφοκλέους. Δεν είναι μόνο το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί άμεσα, είναι και τα τόσα άλλα προβλήματα που συνεπιφέρει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, στην επέκταση και την ανάπτυξη των εργασιών τους και συνεπώς στα φορολογικά έσοδα του κράτους. Στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος λένε ότι η Σοφοκλέους χρειάζεται κεφάλαια για να μπορέσει να κρατηθεί στη συνέχεια και να μη συμβούν και χειρότερα εάν δεν αλλάξει το κλίμα των αγορών διεθνώς. Για τον λόγο αυτόν, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στο XAA, ετοιμάζει τις βαλίτσες του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιωργ. Ζανιάς, ο οποίος θα συναντηθεί και θα μιλήσει για τις δυνατότητες του XAA σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιες μετοχές κόπτεται η κυβέρνηση. Γιατί ή θα αναζητεί κεφάλαια που θα τονώσουν τη ζήτηση στην υφιστάμενη αγορά ή θα συνεχίζει την αφαίμαξη κεφαλαίων, με τη διοχέτευση για πώληση ολοένα και περισσότερων μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων -πράγμα που πιέζει την αγορά- προκειμένου να διασφαλίσει έσοδα για τον προϋπολογισμό. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα τους επόμενους μήνες και πάει λέγοντας…

Η «είσοδος» Καλογρίτσα

Αφού δεν κατάφερε να εισαχθεί στη Σοφοκλέους από την πόρτα, τώρα θα μπει από το παράθυρο… H οικογένεια Καλογρίτσα της φερώνυμης τεχνικής εταιρείας, θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης κατασκευαστικής «Τεχνοδομή». H διοίκηση της τελευταίας ανακοίνωσε χθες σχέδιο για την απορρόφηση οκτώ τεχνικών εταιρειών, με στόχο την ένταξή της στη νέα ανώτατη τάξη του εργοληπτικού πτυχίου. H «Τεχνοδομή», η οποία μεσουρανούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δεν είναι σήμερα παρά ένα «κουφάρι» που στο πρώτο εξάμηνο του 2002 παρουσίασε έσοδα περί τις 400 χιλιάδες ευρώ. Οσο για τη Χρ. Καλογρίτσας A.E. (μία εκ των οκτώ εταιρειών που προβλέπει το σχέδιο), υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του XAA ανεστάλη την τελευταία στιγμή, επειδή ο ανάδοχος διαπίστωσε παραλείψεις στο ενημερωτικό της δελτίο.

«Πυρετός» στις τράπεζες

Ο χειμωνιάτικος Σεπτέμβριος φαίνεται ότι βοήθησε τα επιτελεία των τραπεζών να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους ένα βαρύ πρόγραμμα εργασιών. H ένταση του ανταγωνισμού οδήγησε αμέσως στη δημιουργία των νέων δανείων για φοιτητές, ενώ οι αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση των στεγαστικών δανείων επέτειναν τις προσπάθειες για περισσότερες πωλήσεις πριν να αλλάξει η χρονιά (όπως έντεχνα μας πληροφορούν κάποιοι). Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο επαφών με τα στελέχη τους στην επαρχία, ενώ παράλληλα απο χθες, αρχής γενομένης από την Εθνική, άρχισαν και οι συσκέψεις για την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών.

Συνδιαφήμιση με ΗΠΑ

Το πρόγραμμα συνδιαφήμισης του EOT με τους αμερικανικούς τουριστικούς οργανισμούς για την προβολή του ελληνικού προορισμού στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του EOT κ. Γιάννης Πατέλλης κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. O κ. Πατέλλης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τουριστικών Οργανισμών Αμερικής (USTOA) R. Whitley, ενώ παράλληλα έκλεισε συμφωνία συνεργασίας με μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το πρόγραμμα συνδιαφήμισης, που είχε προαναγγείλει στην «K» ο πρόεδρος του EOT, ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. O EOT θα καλύπτει από ποσοστό 20% έως 50% επί του προϋπολογισμού των προγραμμάτων, τα οποία με τη συμμετοχή των τουριστικών οργανισμών θα ξεπεράσουν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή